• ΑΓΟΡΕΣ

    Θετικό πρόσημο για το ΧΑ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Με δυσκολία παραμένει πράσινο το ταμπλό στο χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει τις αντικρουόμενες δυνάμεις του και την νευρικότητα αρκετών τίτλων. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,33% στις 774 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33 εκατ. ευρώ.

    Μετά από μία εβδομάδα με πολλά «σκαμπανεβάσματα» και μια εντόνως διορθωτική στάση σε επίπεδο τίτλων, το ΧΑ σήμερα προσπαθεί να βρει τα πατήματά του γύρω από τις 770 μονάδες. Συνεχίζοντας λοιπόν την παρατεταμένη συναλλακτική δραστηριότητα, καταφέρνει να ισορροπήσει τις δυνάμεις που “αντικρούονται” στο ταμπλό.

    Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, κάτι που έχει παρατηρήσει η αγορά, καθώς η ελληνική βουλή εφάρμοσε τα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές. Παρόλα αυτά, «άκαρπο» ήταν το Eurogroup αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

    Θετικά προσκείμενη στο ΧΑ και η νηνεμία της αγοράς των ελληνικών ομολόγων μετά το ισχυρό sell-off του τελευταίου τριημέρου, με τις αποδόσεις στο 10ετές να διαμορφώνονται γύρω από το 6%.

    Οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές διαμορφώνονται στο 6,037% με πτώση της τάξης του 0,76% από τα χθεσινά επίπεδα, συνεχίζουν να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, με την εκτόξευση από τα επίπεδα της Δευτέρας και πριν το Eurogroup να αγγίζει το 7%.

    Αύξηση και για τους βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, με την απόδοση του 2ετούς να είναι γύρω στο 5,758% από το 6% χθες και αναδιαμορφώνεται ωστόσο στα υψηλότερα επίπεδα αυτού του μήνα.

    Στο ταμπλό τώρα, η Τιτάν ξεχωρίζει σήμερα σημειώνοντας κέρδη 3%. Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ με 2,5% . Ακολουθούν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ με άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, Motor Oil, ΟΛΠ, Εθνική, ΕΕΕ και Jumbo.

    Στον αντίποδα, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia σημειώνουν απώλειες 2% και 1,46% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, Alpha Bank και Σαράντης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο (pic – video)



    ΣΧΟΛΙΑ