• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε «κινούμενη άμμο» βρίσκεται το ΧΑ

    rio

    Κινέζα παίκτρια του volley.


    «Διστακτικό» μοιάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο συνεχίζει την ήπια ανοδική του πορεία, διατηρώντας ωστόσο μια στάση αναμονής, ένεκα του ανοιχτού ζητήματος της διαπραγμάτευσης για μία λύση στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 786 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15 εκατ. ευρώ.

    Η σταθερότητα που υπάρχει βεβαίως, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την διαχείριση των θέσεων.

    Το στόχαστρο για το “ελληνικό ζήτημα”, αναμένει να ρίξει τα βέλη του στο επόμενο Eurogroup. Όπως είναι φυσικό όμως, η «καλή διάθεση» δεν θα μπορεί να προσφέρει για πολύ καιρό ακόμη στήριξη στο ΧΑ, καθώς ο χρόνος για την αποπληρωμή των αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες, «πιέζει».

    Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ιδιαιτέρως ασταθή, με τα κέρδη όμως της ΕΕΕ, της Πειραιώς, Alpha Bank και της Λάμδα, τα οποία ξεπερνούν το 2%, να στηρίζουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Βιοχαλκο, Eurobank και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι Εθνική, Μυτιληναίος και Σαράντης.

    Στον αντίποδα, η Jumbo υποχωρεί κατά 2,08%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΠΑΠ, Grivalia, Folli Follie και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

    Τα «σημεία-κλειδιά» για το ΧΑ μέχρι το Eurogroup

    Ποια είναι τα -καθοριστικής σημασίας- στοιχεία για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

    Η διορθωτική στάση που είχε κρατήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, λειάνθηκε πλήρως μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξεως του 9%.

    Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι τραπεζικές μετοχές, εκτός από την Εθνική Τράπεζα, συνεχίζουν να σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 25% στο χρονικό διάστημα του ενός έτους. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταγράφουν επίπεδα τιμών που κατά μέσο όρο είναι 30% υψηλότερα, από ότι πριν από ένα χρόνο.

    Όπως είναι φυσικό, το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, του συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αλλά και της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, έχει σημαντικές επιπτώσεις αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές. Επομένως το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, είναι καθοριστικής σημασίας.

    Απόρροια του «άκαρπου» Eurogroup της 22ας Μαΐου, ήταν η ύπαρξη ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές πρωτίστως και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών έναντι της αγοράς.

    Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

    Στον αντίποδα, το δυναμικό “come back” των αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές αλλά και η διακύμανση των 80 μονάδων περίπου ενδοσυνεδριακά στον δείκτη των τραπεζών, δεν προσδιορίζει κάποια συγκεκριμένη έκβαση της κατάστασης. Το κοντέρ ωστόσο, προσδοκά να αγγίξει τις 820 και τις 850 μονάδες.

    Για την Alpha Bank η περιοχή γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) (1,97-2,01 ευρώ) είναι καίριας σημασίας, με τους αγοραστές να πρέπει να φτάσουν την τιμή στα επόμενα επίπεδα των 2,20-2,25 ευρώ και υψηλότερα στα 2,32 ευρώ. Η ανοδική διαφυγή πάνω από τα 2,32 ευρώ θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές όπως τα 2,42 ευρώ, ενώ η στήριξη στην κίνηση διατηρείται στα επίπεδα των 1,97-2,01 ευρώ.

    Για την Εθνική Τράπεζα, το 0,295 ευρώ επίσης αποδείχθηκε βασικό στήριγμα, ενώ η άμεση επιστροφή πάνω από το 0,317 ευρώ αποτελεί θετικό οιωνό. Η διάσπασή του 0,334 ευρώ έχει πλέον στόχους το 0,356 ευρώ και έπειτα το 0,395 ευρώ.  Stop στην κίνηση το τελευταίο χαμηλό στα 0,288 ευρώ.

    Στη Eurobank, η περιοχή των 0,80-0,815 ευρώ ήταν αυτή που θα έπρεπε οι αγοραστές να θέσουν σημαντικές άμυνες, γεγονός το οποίο και συνέβη. Σε ανοδική πορεία, έπεται η δύσκολη ζώνη των 0,90-0,92 ευρώ. Κατοχύρωση του 0,92 ευρώ θα φέρει την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ στο προσκήνιο και έπειτα το 1,17 ευρώ ως τελικό στόχο, με ενδιάμεσο το 1,06 ευρώ. Το stop στο 0,80 ευρώ.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς, η στήριξη στα 0,20-0,205 ευρώ κράτησε τους πωλητές και ζητούμενο μετά και το rebalancing του MSCI είναι η επιστροφή πάνω από το 0,218 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στο 0,237 ευρώ κάμφθηκε και ο επόμενος ανοδικός στόχος τοποθετείται στο 0,252 ευρώ και το 0,265 ευρώ. Χαμηλότερα, η στήριξη της τρέχουσας κίνησης στο 0,194 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν κυκλοφορεί σήμερα το «Έθνος» – Επαναλαμβανόμενες απεργίες στον Πήγασο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: O πόλεμος στον Ελλάκτωρα και γιατί ο Λεμονής (Καλογήρου) έφτιαξε νέα εταιρία (οι τράπεζες το ξέρουν;)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα 14 ξενοδοχεία που πωλούν Alpha, Πειραιώς και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ