• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε «αναταραχή» το ΧΑ – Μεγάλος ηττημένος ο Prem Watsa

    κατασχέσεις


    Στον «πάγο» έχει μπει η κινητικότητα του χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) το τελευταίο διήμερο, αφού οι εκατέρωθεν δυνάμεις, μέσω της επαρκούς ρευστότητας που διαθέτουν, δρουν ως τροχοπέδη.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 843 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 842 και 851 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,02%, στις 2.187,16 μονάδες, ενώ στο -1,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.147,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 1.108,52 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο John Paulson, o πρόεδρος της Paulson & Co, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, ήταν ο CEO της Fairfax (Eurobank κλπ), Prem Watsa, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του Fund που διοικεί να κερδίζει 14,3 εκατ. ευρώ.

    «Πράσινοι» και «κόκκινοι» δείκτες επικρατούσαν αναλογικά τόσο στο ταμπλό όσο και στον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ όμως δεν έκλεισε «στα πράσινα» αν και είχε ξεκινήσει σε ανοδική τροχιά.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως καταλύτης του διχασμού που δημιουργήθηκε εν συνεχεία στο ταμπλό, στάθηκε η ανοδική δυναμική της Πειραιώς, η οποία δεν κατάφερε να συγκρατήσει τον γενικό δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες.

    Στο ταμπλό τώρα, το -4% της Eurobank στάθηκε ως βαρίδι για τον δείκτη, με την αγορά να δείχνει ότι δεν ικανοποιείται με τους όρους πώλησης προβληματικών δανείων που διαρρέονται. Στο -3% και η Βιοχαλκο, η οποία από τις 5 Ιουλίου βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Σαράντης.

    Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΠΑΠ και Λάμδα, ενώ περιορισμένες απώλειες κατέγραψαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie, ΟΛΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Η Εθνική, αν και βρέθηκε να κερδίζει έως και 2%, τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή και αφού πρώτα είχε “επισκεφτεί” το -0,82%.

    Στον αντίποδα, η Πειραιώς “εξαργύρωσε” σήμερα το γεγονός ότι η HSBC την ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο της στην περιοχή των ΕΕΜΕΑ, κλείνοντας με κέρδη 4,20%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και το +7,56%, διακινώντας 4 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. Κέρδη που έφτασαν το 3,66% και 3,20% σημείωσαν αντίστοιχα οι Motor Oil και Attica Bank, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2,27% και η ΕΕΕ κατά 1,01%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν Grivalia, Alpha Bank και Φουρλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς ο Στουρνάρας φρέναρε τις ορέξεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: My Market: Επενδύσεις, προσλήψεις και εκπαίδευση συνθέτουν το success story της χρονιάς στο λιανεμπόριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα 4,5 δισ. ευρώ ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ