• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια ανοδικά κινείται το ΧΑ – Άνοδος κατά 5% για την Ελλάκτωρ

    dow jones


    Με μικρά κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα του μέχρι να υπάρξουν νέα δεδομένα για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, το οποίο ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,43% στις 779 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ.

    Χθες ολοκληρώθηκε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου του τραπεζικού κλάδου, με εκείνα της Alpha Bank. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για την τράπεζα, γεγονός που δημιουργεί ένα πιο θετικό κλίμα για την αγορά, χωρίς ωστόσο να αγνοεί τις δυσκολίες που προέβαλε η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    Στο στόχαστρο βεβαίως παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση. Ο χρόνος «πιέζει», καθώς την επόμενη Πέμπτη/ Παρασκευή συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να φέρει στο επίκεντρο τη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 15ης Ιουνίου και να βρει μία κοινή λύση αναφορικά με το θέμα των πλεονασμάτων, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ, ζητήματα τα οποία δεν βρίσκουν κοινές κατευθυντήριες, όπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες στο συνέδριο του Economist.

    H εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, είναι βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, οι εκπρόσωποι του ESM δηλώνουν ξεκάθαρα: αν δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, τότε η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να μεταφερθεί χρονικά για τον Ιούλιο, αφού μία σειρά από άλλες διαδικασίες θα πρέπει να μεσολαβήσουν της αρχικής συμφωνίας, όπως η έγκριση από κοινοβούλια κρατών-μελών και οι τελικές αποφάσεις από τα όργανα του ESM.

    Στο ταμπλό τώρα, η Ελλάκτωρ σημειώνει άνοδο 5%, άνω του 2,5% είναι τα κέρδη που καταγράφουν οι Πειραιώς, Εθνική, Βιοχαλκο, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του +1% κινούνται οι ΕΕΕ, Alpha Bank και Grivalia. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

    Στον αντίποδα, στο 2% είναι οι απώλειες για Jumbo, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Motor Oil,  ΟΛΠ, ΟΤΕ και Folli Follie.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Σόιμπλε σε ΔΝΤ: «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος στο Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας

     



    ΣΧΟΛΙΑ