• ΑΓΟΡΕΣ

    Εν αναμονή μιας ενδεχόμενης έκδοσης ελληνικού ομολόγου έκλεισε το ΧΑ – Γιατί έκανε πίσω το Μαξίμου


    Ήπια ανοδικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), διατηρώντας τα επίπεδα που ξεπερνούν το πλαφόν των 850 μονάδων, όντας έτσι «ετοιμοπόλεμο» σε περίπτωση τελικά που γίνει πραγματικότητα η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου μετά από τρία χρόνια.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 858 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 854 και 860 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15%, στις 2.226,87 μονάδες, ενώ στο +2,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.193,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.135 μονάδες.

    Εν αναμονή μιας πιο ξεκάθαρης εικόνας για τις ενέργειες έκδοσης του ομολόγου βρισκόταν σήμερα η αγορά, ωστόσο υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις που δημιούργησαν προβληματισμούς. Επικρατεί λοιπόν αβεβαιότητα σχετικά με την έκδοση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με την αγορά να δείχνει μια προτίμηση συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να αναλώνει μεγάλο μέρος της αποκτηθείσας ρευστότητας.

    Παρά ταύτα, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υλοποιηθεί η έκδοση. Σημαντικός οιωνός είναι άλλωστε η συνέχιση της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 5,3%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημειώνει πτώση της τάξης του 0,53% στο 3,53%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής (δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%).

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ήταν πρωταγωνίστρια της θετικής πορείας του γενικού δείκτη, κλείνοντας με κέρδη 2,22%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Folli Follie, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Alpha Bank.

    Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Attica Bank, κλείνοντας στο -4%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, Λάμδα, Motor Oil και Βιοχαλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν, Grivalia, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΕΕ και Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέρνα Ενεργειακή: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MIG: Σε πρόωρη αποπληρωμή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια μεγάλα deals φέρνει η έξοδος στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ