• ΑΓΟΡΕΣ

    Μιχάλης Σκούφαλος: Γιατί πούλησε το πλοίο του πιο κάτω απ’ την αξία του

    Σκούφαλος

    Μιχάλης Σκούφαλος, εφοπλιστής Union Commercial


    H ελληνική ναυτιλιακή Union Commercial, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Μιχάλης Σκούφαλος, φέρεται να έχει προχωρήσει στην πώληση ενός σύγχρονου φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου supramax σε μια τιμή που μαρτυράει μια πτώση της τάξεως του 10% στις τιμές των μεταχειρισμένων, συγκριτικά με την τελευταία αγοραπωλησία που έλαβε χώρα και αφορούσε bulker αυτής της κατηγορίας.

    Ειδικότερα, πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ναυτιλιακή έχει πουλήσει το bulker Union Erwin (χωρητικότητας 55.733-dwt και κατασκευής 2011) που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία IHI, για 13,2 εκατ. δολάρια στη ναυτιλιακή Cleaves Marine με έδρα το Όσλο. Η Cleaves μάλιστα έχει ιδρύσει μια θυγατρική, η οποία θα είναι η πλοιοκτήτρια του πλοίου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα άλλο φορτηγό πλοίο τύπου supramax, το BW Indigo (χωρητικότητας 56.121-dwt και κατασκευής 2011) είχε πωλήθηκε σε μια ελληνική ναυτιλιακή -για την οποία περισσότερα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά- για το ποσό των 15,1 εκατ. δολαρίων, δηλαδή κατά 10% ακριβότερα, σε σχέση με την αγοραπωλησία του Union Erwin.

    Η πώληση του Union Erwin σε αυτά τα επίπεδα τιμών ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η πρόσφατη πτώση των τιμών των ναύλων έχει επηρεάσει τις αξίες των μεταχειρισμένων πλοίων. Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μια άμεση σύγκριση με την αγοραπωλησία του BW Indigo μπορεί να μην έχει βάση, καθώς η συμφωνία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

    Ο εφοπλιστής Μιχάλης Σκούφαλος, μέσω της ναυτιλιακής του, διέθετε ένα σύγχρονο στόλο έξι φορτηγών πλοίων πριν από την πώληση του supramax Union Erwin, με μέση ηλικία τα 4 έτη. Πλέον, ο στόλος του θα αποτελείται μόνο από bulkers τύπου handysize.

    Σημειώνεται ότι η Union Commercial πρόσφατα πώλησε ένα πλοίο το Μάιο του 2016. Επρόκειτο για το Loyal Union (χωρητικότητας 48.549-dwt και κατασκευής 2007) το οποίο πουλήθηκε στη δανέζικη ναυτιλιακή Navision για 6,3 εκατ. δολάρια. Τώρα, η αξία του μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. δολάρια.

    Πέρυσι, ο κ. Σκούφαλος παρέλαβε το νεότερο πλοίο του, το Union Mark (χωρητικότητας 37.644-dwt και κατασκευής 2016), από τα ναυπηγεία Imabari Shipbuilding. Τόσο αυτό το πλοίο όσο και το αδελφό του Union Taylor (χωρητικότητας 37.693-dwt και κατασκευής 2014) ναυλώθηκαν για πέντε χρόνια σε μεγάλη ασιατική εταιρεία πριν ολοκληρωθεί η παράδοσή τους, όπως είχε δηλώσει σχετικά ο εφοπλιστής στην TradeWinds.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Χριστοδουλάτος: Ψάχνει αγοραστή για το παλαιότερο πλοίο της η Ikaros Shipping

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Πατίτσας: Μπάσιμο της Atlas Maritime στο pool V8 της Navig8

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μελίνα Τραυλού: Ο πόλεμος και οι νέες στρατηγικές κινήσεις της γνωστής εφοπλίστριας



    ΣΧΟΛΙΑ