• ΑΓΟΡΕΣ

    Νευρικότητα στις Ευρωαγορές, μετά την άρνηση του Trump για προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την Κίνα


    Νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με τους φόβους της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης να παραμένουν στο προσκήνιο και να εντείνονται από τις ανησυχίες που προκάλεσε η απόρριψη από το επιτελείο του Trump, της πρότασης των Κινέζων Υφυπουργών Εμπορίου και Οικονομικών να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον την τρέχουσα εβδομάδα για προπαρασκευαστικές συνομιλίες.

    Οι αμερικάνοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους δύο Κινέζους Υφυπουργούς λόγω έλλειψης προόδου στα μέτωπα της μεταφοράς τεχνολογίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της Κίνας. Το γεγονός υπογραμμίζει τη δυσκολία που υπάρχει στο να επιτευχθεί οριστική επίλυση των διαφωνιών μέχρι την 1η Μαρτίου. Τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Hong Kong παραδόξως διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητα, κυρίως χάρη στην ενίσχυση ρευστότητας στην οποία προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

    Στο Λονδίνο, η Πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε στους Υπουργούς της ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσουν για να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit, σε μια απόπειρα να εμποδίσει μία κίνηση των φιλο-Ευρωπαϊστών για την απόκλειση του σεναρίου αυτού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Υπουργικό της Συμβούλιο αλλά και σε ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη.

    Στην Ευρώπη οι δείκτες άνοιξαν με ήπιες απώλειες, με τον DAX να κινείται μισή ώρα μετά την εκκίνηση της συνεδρίασης χαμηλότερα κατά -0,57%, τον CAC 40 στο -0,44%, τον FTSE 100 στο -0,37%  και τον ΜΙΒ στο -0,69%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο -0,36%.



    ΣΧΟΛΙΑ