• ΑΓΟΡΕΣ

    Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

    • Μαριάνα Φραντζή


     Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, όσο οι δείκτες προσπαθούν να καλύψουν κάποιες από τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση των δασμών από το Πεκίνο για τα εισαγόμενα αμερικανικά αγαθά.

    Η κλιμάκωση της διένεξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει κεντρίσει την ανησυχία των αναλυτών οι οποίοι κρίνουν ότι, παρά τη θετική αντίδραση των αγορών χθες, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει και τις δύο πλευρές, γεγονός που θα αντηχούσε στην παγκόσμια εικόνα η οποία ήδη εμφανίζεται αρκετά εύθραυστη.

    Οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα τους στον πρόεδρο Trump, ο οποίος χθες έριξε ελαφρώς τους τόνους, περιγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως “ένα μικρό καβγαδάκι” και επιμένοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, κάλεσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και να λάβει μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία, ώστε να αντισταθμίσει τις τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν από την εμπορική διαμάχη. «Η Κίνα θα συνεχίσει να αντλεί χρήματα στο σύστημά της, χαμηλώνοντας πιθανώς τα επιτόκια ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της. Εάν η Fed έκανε το ίδιο, το παιχνίδι θα τελείωνε και θα κερδίζαμε!», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter o Trump.

    Πίσω στην Ευρώπη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Πρωθυπουργός Theresa May θα φέρει την πρότασή της για το Brexit ξανά για ψήφιση από το κοινοβούλιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι συνομιλίες του Συντηρητικού κόμματός της με το κόμμα των Εργατικών συνεχίζονται, παρά την προφανή απουσία προόδου.

    Σε εταιρικά νέα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ιταλική τράπεζα Uni Credit προετοιμάζεται να κάνει πρόταση εξαγοράς προς την Commerzbank, λίγες εβδομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με τη Deutsche Bank.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται στο -0,10%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο +0,13%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,25% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,61%.



    ΣΧΟΛΙΑ