• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέες ανησυχίες για το εμπόριο ταράζουν τις ευρωαγορές

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι ευρωαγορές, υπό την απειλή της περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, ύστερα από τη νέα στοχοποίηση της κινεζικής Huawei από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται επιφυλακτικά, διαγράφοντας μικρό κομμάτι των κερδών που σημείωσαν χθες το απόγευμα, όταν διέρρευσαν οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου να καθυστερήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων για τουλάχιστον έξι μήνες. Στη συνέχεια όμως, η ανησυχία επανήλθε στο προσκήνιο, με τον Donald Trump να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά τα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα και την τεχνολογία. Ο πρόεδρος ανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από την απειλή “εθνικής ασφαλείας”, σε μία κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για την απαγόρευση του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας από την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

    Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει και στο παρελθόν τις επιφυλάξεις τους για τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, έχοντας προσπαθήσει να πείσουν και ευρωπαϊκά κράτη να απαγορεύσουν τη συμβολή της στην κατασκευή των εθνικών τους τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

    Στο Λονδίνο επιστρέφει σήμερα η Theresa May, ύστερα από επίσκεψή της στο Παρίσι, έχοντας να αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά την αρνητική στάση των βουλευτών του κόμματός της, που επιδιώκουν να την απομακρύνουν από την ηγεσία. Η May έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τη συμφωνία της για το Brexit στο Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη των Εργατικών, οι οποίοι δεν έχουν προς το παρόν διευκρινίσει αν θα απέχουν από την επόμενη ψηφοφορία ή όχι, γεγονός που επιτρέπει στην Πρωθυπουργό να διατηρεί τις ελπίδες της για στήριξη από το κόμμα της αντιπολίτευσης. Με την αβεβαιότητα  για το ζήτημα της αποχώρησης να κορυφώνεται, η βρετανική στερλίνα έχει επιστρέψει στα χαμηλά Φεβρουαρίου.

    Η Ιταλία επιστρέφει στα “παλιά της κόλπα”, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Matteo Salvini , να δηλώνει χθες ότι η χώρα θα ξοδέψει ό, τι χρειάζεται προκειμένου να συντρίψει την ανεργία, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι προτίθεται να αγνοήσει τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται στο -0,30%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,40%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,57% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,46%.



    ΣΧΟΛΙΑ