• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα «βουτιά» 5% για την τουρκική λίρα

    • NewsRoom


    Πτώση κοντά στο 5% σημείωνε η τουρκική λίρα εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρισκόταν στις 5,569 λίρες ανά δολάριο από 5,33 την Τετάρτη, ενώ το τουρκικό νόμισμα έχανε έδαφος και έναντι του κοινού νομίσματος, στις 6,255 λίρες ανά ευρώ. Οι επενδυτές ανησυχούν λόγω των επικίνδυνα χαμηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, που ξόδεψε το ένα τρίτο τους αυτό το μήνα ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

    Το τουρκικό νόμισμα πρόκειται να καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του τους τελευταίους 7,5 μήνες.

    Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα υποχώρησαν κατά 13 δισ. τουρκικές λίρες την περασμένη εβδομάδα και συνολικά κατά 45,1 δισ. από τις αρχές Μαρτίου.

    «Αυτή η μεγάλη πτώση δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθώντας να διατηρήσει σχετικά σταθερή τη λίρα ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών», λέει ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank.

    «Ίσως χρειαστούν το ΔΝΤ μετά τις εκλογές», εκτιμά ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της Blubay Asset Management που ειδικεύεται στις αναδυόμενες οικονομίες και δη την Τουρκία.

    Η απόδοση των 10ετών τουρκικών ομολόγων ενισχυόταν στο 18,81%, σε τροχιά για να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών.

    Η κυβέρνηση Ερντογάν κάλεσε τις τράπεζες να μην προσφέρουν τη λίρα στη βασική αγορά του εξωτερικού έως την Κυριακή για να αποτραπεί ένα short selling της ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών, στις οποίος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε άγρια περιδίνηση η Τουρκία – Εντολή Ερντογάν να μη φύγει ούτε λίρα – Στο 700% το overnight

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ίδια επίπεδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ