• ΑΓΟΡΕΣ

    «Μουδιασμένη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο τράπεζες, Motor Oil και ιταλικά stress tests


    Μουδιασμένη εκκίνηση βλέπουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση άφησε τους εμπλεκόμενους… αποσβολωμένους. Οι πιέσεις που ξεκίνησαν μεμονωμένα στις μετοχές των Motor Oil και Jumbo, αποτέλεσμα των πρόσφατων εξαγορών και αποκαλύψεων αντίστοιχα, εξαπλώθηκαν σε όλο το ταμπλό, ανεξαρτήτως μετοχής.

    Ο Γενικός Δείκτης έχοντας σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες 52+1 εβδομάδων, προσπαθεί να βρεθεί πάλι πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 620 μονάδων. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει θετικό ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει θόρυβος από την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (Stress Tests). 

    Από τις 48 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα ανακοινωθούν τα stress tests για το 2018, οι 4 είναι ιταλικές. Ανάμεσά τους οι UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM και Unione di Banche Italiane.

    Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει απώλειες 23% το τελευταίο χρόνο, με τις ιταλικές να υποχωρούν άνω του 22% από την αρχή του έτους και 34% από τα τέλη Απριλίου.

    Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πληγεί περισσότερο λόγω των ισχυρών πιέσεων που έχουν δεχτεί τα ιταλικά ομόλογα, ενώ οι ίδιες κατέχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον 10% των κρατικών τίτλων.

    Στα καθ’ ημάς, η μετοχή της Motor Oil, που έχει ταλαιπωρηθεί και…ταλαιπωρήσει την εγχώρια αγορά, κινείται μόνο με άνοδο 1,44%, πράγμα που δεν εφησυχάζει το ταμπλό, καθώς η μετοχή χάνει πάνω από 19% σε τρεις συνεδριάσεις και κάποιος θα περίμενε μία καλύτερη αντίδραση στα προ MSCI επίπεδα που έχει βρεθεί. 

    Στο μέτωπο… Jumbo, η μετοχή υποχωρεί 2,08% στα 12,24 ευρώ.

    Αδύναμος κρίκος και οι τράπεζες, οι οποίες μετά από ένα ανοδικό βηματισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χτες χτυπήθηκαν σφοδρά. Οι Τρ. Πειραιώς (+1,32%) και Alpha Bank (+0,65%)κινούνται θετικά ενώ ETE και Eurobank υποχωρούν 0,4% και 0,27% αντίστοιχα.

    Κέρδη καταγράφουν οι ΟΠΑΠ (+2,66%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+2,02%), Τιτάνς (+1,68%) και Coca Cola (+1,67%).

    Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 5,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,8 εκατ. έχουν διακινηθεί στη Motor Oil.

    Το βράδυ μετά της 10 κεντρικής ώρας Ευρώπης αναμένεται και η έκθεση αξιολόγησης της πιστοληπτική ικανότητας από την DBRS. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος στα τέλη Ιουνίου  είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από  B σε B (high) διατηρώντας θετικό outlook.

     



    ΣΧΟΛΙΑ