• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα και στάση αναμονής στις ευρωαγορές


    Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές  στρέφουν το βλέμμα τους στην ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, αλλά και στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής Fed, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

    Οι κεντρικές τράπεζες θα απασχολήσουν έντονα τους επενδυτές την τρέχουσα εβδομάδα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριο στην Πορτογαλία, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώνει την απόφασή της για το βασικό επιτόκιο αύριο, και την τράπεζα της Αγγλίας μεθαύριο. Η αμερικανική τράπεζα μαγνητίζει όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ρητορική του Jerome Powell στη συνέντευξη τύπου, θα υποδείξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής είναι έτοιμοι να ενεργήσουν προκειμένουν να προστατέψουν την αμερικανική οικονομία.

    Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται όμως και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, ύστερα από την ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας για την αποστολή στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, οι οποίες επανήλθαν την προηγούμενη Πέμπτη, με αφορμή την επίθεση σε δύο πετρελαιοφόρα (Νορβηγικής και Ιαπωνικής εταιρίας) στον κόλπο του Ομάν, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη.

    Πίσω στην Ευρώπη, οι υπολειπόμενοι έξι υποψήφιοι του Συντηρητικού κόμματος που παραμένουν στη μάχη της διαδοχής για το πρωθυπουργικό αξίωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον βρετανό Πρωθυπουργό Theresa May θα ανταγωνιστούν στον δεύτερο γύρο μυστικής  ψηφοφορίας την Τρίτη, με τον Boris Johnson να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρόλο που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ζωντανό τηλεοπτικό debate της Κυριακής με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Στα χαμηλότερα φετινά της επίπεδα κινείται στο μεταξύ η βρετανική στερλίνα, καθώς οι πιθανότητες ενός no deal Brexit αυξάνονται, υπό την ηγεσία του Johnson.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,12%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,08%, στη Φρνακφούρτη  ο DAX στο -0,13% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,08%.



    ΣΧΟΛΙΑ