• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές


    Με μικτά πρόσημα ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να περιστρέφεται γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

    Οι επενδυτές προσβλέπουν στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Οσάκα στο τέλος της εβδομάδας, με τη συνάντηση να θεωρείται πιθανή καμπή για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πρόκειται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στα πλαίσια της συνόδου που ξεκινά την Παρασκευή. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν εν μέσω μιας απειλητικής ατμόσφαιρας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τις τιμολογήσεις στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

    Όσον αφορά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες σημαντικές κυρώσεις στο Ιράν, παρά τις διπλωματικές πιέσεις των ευρωπαίων ηγετών, για να κατευνάσουν τα πνεύματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειώνκαι ο υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι ο Λευκός Οίκος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με το Ιράν χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, λίγες μέρες μετά την κρίση που δημιούργησε η κατάρριψη ενός αμερικανικού drone.

    Πίσω στην Ευρώπη, το φαβορί για την κατάληψη της πρωθυπουργικής θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, θα αντεμετωπίσει τον διάδοχό του στη θέση του υπουργού εξωτερικών, Jeremy Hunt, στον τελευταίο γύρο εκλογικής αναμέτρησης, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 22 Ιουλίου.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,23%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,02%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,34% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,31%.



    ΣΧΟΛΙΑ