• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

    • Μαριάνα Φραντζή


    Με  μικτά πρόσημα και επιφυλακτικό βήμα ξεκίνησαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις αγορές παραμένουν εύθραυστες μετά την πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

    Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την Κίνα να καλεί τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις και  τον Κινέζο υπουργό εξωτερικών, Wang Yi, να αναφέρει σε τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo, ότι ενώ η εκπόνηση μιας συμφωνίας εξακολουθεί να είναι εφικτή, το Πεκίνο θα πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντά του.

    Ο Πρόεδρος Trump από την άλλη, διατηρεί τον επιθετικό του τόνο, σχολιάζοντας στο Fox News ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από την έκβαση του εμπορικού πολέμου και ότι η Κίνα δε θα  γίνει η κορυφαία οικονομική δύναμη, όσο περνάει από το χέρι του. «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα προφανώς δεν τα πηγαίνει τόσο καλά, όσο εμείς.», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δε βιάζεται καθόλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η προσοχή τώρα στρέφεται στις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η ασιατική υπερδύναμη προκειμένου να αντισταθμίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από την εμπορική διαμάχη. Η κεντρική της τράπεζα έχει δεσμευτεί για στοχευμένα οικονομικά κίνητρα και σταθερό νόμισμα, αλλά το ήδη «κουρασμένο» yuan καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη δοκιμασία όσο off-shore κινεζικές εταιρίες θα πουλήσουν το νόμισμα για να χρηματοδοτήσουν τα μερίσματα ύψους 18,8 δισεκ. από τον Ιούνιο ως των Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Μια περαιτέρω αποδυνάμωση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες πιέσεις και όλα αυτά ενώ μεγάλες αμερικανικές εταιρίες διακόπτουν σταδιακά τις αγορές λογισμικών και εξαρτημάτων από την κινεζική Huawei, στα πλαίσια της απαγόρευσης της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Πίσω στην Ευρώπη, η πολιτική σκηνή κινείται σε ρυθμούς ευρωεκλογών. Το κεντρο-δεξιό αλλά και το κεντρο-αριστερό μπλοκ αναμένονται να χάσουν έδαφος, ενώ στον αντίποδα τα δεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, οι φιλοευρωπαϊκοί ρεφορμιστές και οι πράσινοι πιθανώς να ενισχύουν τη δύναμή τους, σύμφωνα με τους Financial Times. Στη διαδικασία θα συμμετέχει και το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την αποτυχία της κυβέρνησης να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου.

    Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, έχει υποσχεθεί άλλη μια προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία της στο Κοινοβούλιο, αλλά το ενδιαφέρον στο εσωτερικό του κόμματός της, μονοπωλείται κυρίως από το πλάνο διαδοχής της, με τα μέλη των Συντηρητικών να τοποθετούνται ήδη στηρίζοντας υποψηφίους. Στο Κόμμα των Εργατικών, ο Jeremy Corbyn προσανατολίζεται προς ένα δεύτερο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι ο λαός θα πρέπει να συμμετέχει δια ψήφου σε οποιαδήποτε συμφωνία αποφασιστεί. Στο κλίμα των έντονων διαφωνιών μεταξύ των δύο κομμάτων, η βρετανική λίρα χτύπησε νέα χαμηλά έναντι του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου, αγγίζοντας τα χαμηλά τεσσάρων μηνών.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,10%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,21%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,17% ενώ ο πανερυωπαϊκός STOXX 600 βρίσκεται στο -0,16%.



    ΣΧΟΛΙΑ