• Μετοχές

    Τι ακολουθεί την εβδομάδα του χρηματιστηριακού Αρμαγεδδώνα;

    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Στην προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε εστιάσει στο πολύ κρίσιμο ερώτημα: «Μπορεί να κρατήσει η αγορά την μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική; Η απάντηση στο ερώτημα με βάση την ανάλυσή μας ήταν καταφατική και είχε τονιστεί ότι η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική της αγοράς δεν διέτρεχε κίνδυνο.

    Η περασμένη εβδομάδα όμως αποτέλεσε μια από τις χειρότερες εβδομάδες που βίωσαν οι συναλλασσόμενοι στις χρηματιστηριακές αγορές στην πρόσφατη ιστορία. Μετά την «ελεύθερη πτώση» των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και δεν έχει ακυρωθεί η ανοδική προοπτική της αγοράς, δεν μπορούμε να πούμε ότι ακόμη δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

    Η υποχώρηση των τιμών ήταν τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την καθοδική διάσπαση σημαντικών στηρίξεων ενώ πλέον έφτασε πολύ κοντά και απειλεί με διάσπαση θεμελιώδεις στηρίξεις απαραίτητες για την διατήρηση της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής προοπτικής.

    Η LT line είναι η μακροχρόνια γραμμή τάσης που οδηγεί την αγορά πλαγιοανοδικά από τον Ιανουάριο του 2016 και η ανοδική τάση της αγοράς διατηρείται όσο η τιμή του ΓΔ βρίσκεται πάνω από αυτή. Η τιμή της LT line την ερχόμενη Παρασκευή 06/03 θα είναι 671 μονάδες, μακριά από το τελευταίο κλείσιμο αλλά όχι τόσο ώστε να υπάρχει ασφάλεια για την μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση ειδικά με τον τρέχοντα ρυθμό της καθόδου της τιμής.

    Στο παρακάτω σχήμα γίνεται σαφές ότι αν η καθοδική κίνηση αποτελεί διόρθωση της ανόδου των τιμών από το χαμηλό του περασμένου Νοεμβρίου (592-949 μονάδες) έχει ήδη εξαντλήσει τα τυπικά ποσοστιαία όρια μιας φυσιολογικής διόρθωσης (στατιστικά είναι 38,2-61,8%) φτάνοντας στο 64,71% της προηγούμενης ανοδικής κίνησης.

    Αυτό σημαίνει ότι κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες προσπάθειες συγκράτησης της τιμής και η έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης κάποιου αντιστρεπτικού σχηματισμού που θα φέρει τον τερματισμό της καθόδου. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθούν σενάρια ιδιαίτερα δυσμενή για την προοπτική της αγοράς.

    FTSE25

    Αντίστοιχη με αυτή του ΓΔ είναι και η εικόνα του FTSE25. Παραθέτουμε παρακάτω μόνο τα διαγράμματα καθώς τα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εύκολα με βάση τον παραπάνω σχολιασμό της τεχνικής εικόνας του ΓΔ.

    ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αν και δεν είναι απαραίτητο να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες μετοχές, καθώς η αγορά υποφέρει συνολικά, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν μερικές από αυτές, δεδομένου ότι με βάση την τεχνική τους εικόνα είναι πιθανότερο, αν τελικά αντισταθεί στην πίεση και αντιστρέψει πορεία η αγορά, αυτές να είναι οι οδηγοί της προσδοκώμενης νέας ανοδικής κίνησης.

    ALPHA BANK

    Το ημερήσιο κερί “doji”1 με πολύ μεγάλες άνω και κάτω σκιές είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου “ακίδας”2.

    CENERGY

    Το ημερήσιο κερί με το άσπρο σώμα3 και την μεγάλη κάτω σκιά είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου “ακίδας”.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Το ημερήσιο κερί με το άσπρο σώμα και την μεγάλη κάτω σκιά είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου «ακίδας».

    ΕΛΠΕ

    Το ημερήσιο κερί με την μεγάλη κάτω σκιά είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου “ακίδας” αλλά το μαύρο σώμα3 περιορίζει λίγο την αισιόδοξη αυτή προοπτική.

    Lamda

    Το μεγάλο άσπρο κερί της Παρασκευής αφήνει αρκετά περιθώρια για ανοδική αντιστροφή.

    Jumbo

    Το ημερήσιο κερί με το άσπρο σώμα και τις μεγάλες άνω και κάτω σκιές είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου “ακίδας”.

    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Έχασε το ανερχόμενο κανάλι Α-Α και έφτασε στη ζώνη στήριξης 7,47-7,54€ και στον SMA200.

    Το ημερήσιο κερί με το άσπρο σώμα και τις μεγάλες άνω και κάτω σκιές είναι πιθανό να προκαλέσει τοπική ανοδική αντιστροφή τύπου “ακίδας”.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Γλωσσάρι όρων

    Η αποτύπωση στο διάγραμμα της ημερήσιας διακύμανσης γίνεται με την μέθοδο των «ιαπωνικών κεριών» (Candlesticks).

    1. Doji: Ημερήσιο κερί που το άνοιγμα με το κλείσιμο της ημέρας βρίσκονται ακριβώς ή σχεδόν στην ίδια τιμή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου «σώμα» στο ημερήσιο κερί.
    2. Αντιστροφή τύπου ακίδας: Όταν στο διάγραμμα παρουσιάζεται ένα ημερήσιο κερί που έχει μια μεγάλη κάτω σκιά και στη συνέχεια ακολουθεί μια ανοδική συνεδρίαση.
    3. Χρώμα σώματος: Το σώμα του ημερήσιου κεριού είναι το τμήμα της ημερήσιας διακύμανσης που βρίσκεται μεταξύ των τιμών ανοίγματος και κλεισίματος της ημέρας. Χρωματίζεται άσπρο όταν το κλείσιμο είναι υψηλότερα του ανοίγματος και υποδηλώνει νίκη των αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης. Αντίθετα χρωματίζεται μαύρο όταν το κλείσιμο είναι χαμηλότερα του ανοίγματος και υποδηλώνει νίκη των πωλητών στο τέλος της συνεδρίασης.

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ