• Μετοχές

    Τα τρία «V» των ελληνικών τραπεζών: Τι «βλέπει» για Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς η Eurobank Equities

    ETE, alpha bank, pireos

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Την άποψή τους για την πορεία της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το τρίπτυχο «εμβόλια – ορατότητα – αποτιμήσεις» (Vaccines, Visibility, Valuations) δίνουν σε νέο report τους οι αναλυτές της Eurobank Equities.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, αποκαθίσταται σταδιακά η ορατότητα.

    Όπως αναφέρουν, σε προηγούμενες αναλύσεις τους υποστήριζαν πως η έλλειψη ορατότητας ήταν ο βασικός λόγος για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών, θεωρώντας ότι η εικόνα θα μπορούσε να βελτιωθεί προς το τέλος του έτους. Το πρόσφατο ράλι των ελληνικών τραπεζών (>120% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου) επιβεβαιώνει, πιστεύουν, την άποψή τους. Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων ενισχύουν την αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα, ενώ αποκαθιστούν σταδιακά την ορατότητα που είναι τόσο απαραίτητη. Επιπλέον, σημειώνουν, η Ελλάδα αναμένεται να είναι από αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη διανομή των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου του πόσο έχει να κερδίσει από το άνοιγμα της οικονομίας, ενώ το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει λογικά περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Γι’ αυτό και οι αναλυτές της Eurobank Equities επαναλαμβάνουν την «εποικοδομητική» στάση τους για τον κλάδο.

    Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε μια δύσκολη χρονιά, επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των κινδύνων το 2021

    Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας αποδείχθηκαν ανθεκτικές στο 9μηνο του 2020, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, σημειώνουν οι αναλυτές. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων (PPI) αυξήθηκαν κατά 5% χάρη στα σταθερά οργανικά έσοδα και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα. Όπως αναμενόταν, το κόστος κινδύνου (CoR) παρέμεινε αυξημένο (στις 200 μονάδες βάσης), αλλά η κερδοφορία ήταν σχετικά άνετη, υποστηριζόμενη από τα κέρδη που απέφεραν οι συναλλαγές που συνδέονταν με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και ο ρυθμός ανάκτησης της χαμένης κερδοφορίας αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2021. Οι τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPEs) θα παίξουν βασικό ρόλο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των κινδύνων, αλλά και σε χαμηλότερα έσοδα, ενώ θα επηρεάσουν αρνητικά τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, τα οποία θα παραμείνουν ωστόσο αρκετά πάνω από τις απαιτήσεις. Ενδειτικά, οι τράπεζες σχεδιάζουν να «ξεφορτωθούν» Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια περίπου 24 δισ. ευρώ (40% του εγχώριου συνόλου) μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλα.

    Βασικές αλλαγές στις εκτιμήσεις

    Από τις βασικές αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν είναι η μείωση των NPEs σε σχέση με το 2019 (σε επίπεδα περίπου αντίστοιχα του 30% των μορατόριουμ χρέους έναντι >50% που αναμενόταν προηγουμένως, εκτίμηση που εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική από το guidance των ίδιων των τραπεζών), η μείωση των προβλέψεων, η αύξηση των οργανικών εσόδων και η μείωση των λειτουργικών εξόδων. Η νέα συγκεντρωτική εκτίμηση για τα κέρδη προ προβλέψεων των τριών τραπεζών αυξάνεται κατά 5% κατά μέσον όρο για την περίοδο 2020-22, καθώς τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%, ενώ οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη αυξάνονται κατά 11%. Έτσι, τα κέρδη αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν προηγουμένως οι αναλυτές, αν και η κερδοφορία θα είναι λογικά σχετικά συγκρατημένη  μέχρι το 2022.

    Αποτιμήσεις

    Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία μετοχής (P/TBV) περίπου 0,27x με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021, με discount περίπου 50% σε σχέση με τις ομοειδείς της ευρωπεριφέρειας και λίγο πάνω από το ιστορικό μέσο discount τους. Οι αναλυτές της Eurobank Equities αναμένουν ότι η ψαλίδα στις αποτιμήσεις θα αρχίσει προοδευτικά να κλείνει, καθώς οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών τους τα επόμενα 1-2 χρόνια, υποβοηθούμενες από τις οικονομικές τάσεις και την κρατική στήριξη.

    Σύσταση αγοράς για Alpha Bank και ΕΤΕ, σύσταση διακράτησης (hold) για την Πειραιώς

    Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αυξάνουν σημαντικά τις τιμές στόχους, στα 2,73 ευρώ για την ΕΤΕ καθώς θεωρούν ότι ο δρόμος για την ανάκτηση της κερδοφορίας της είναι ανοιχτός, και στα 1,25 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,65% 1,55 λόγω της ελκυστικής αποτίμησης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που έχει να εξυγιάνει τον ισολογισμό της από τα NPEs.

    Επαναλαμβάνουν δε την κάλυψη για την Πειραιώς (Hold, με τιμή στόχο τα 1,24) με σχετικά επιφυλακτική στάση, καθώς πιστεύουν ότι η προσπάθεια εκ νέου ιδιωτικοποίησης μπορεί να στοιχίσει στους υφιστάμενους μετόχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Συνεδριάζει για το project Frontier – Παραμένει ανοιχτό το deal Εθνικής Ασφαλιστικής-CVC



    ΣΧΟΛΙΑ