• Μετοχές

    HSBC για ελληνικές τράπεζες: Upside έως 39% δίνουν οι νέες τιμές στόχοι – Top pick η Eurobank, ανεβαίνει ο πήχης για ΕΤΕ

    • NewsRoom
    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Οι επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών: Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Επιβεβαιώνει τη σύσταση αγοράς (buy) για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC, παρά την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πιέσεις σε επίπεδο εσόδων. «Top pick» η Eurobank, ανεβαίνει ο πήχης για την ΕΤΕ.

    Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πιέσεις που ασκούνται αυτήν την περίοδο σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους και την ελαφρώς βραδύτερη πιστωτική επέκταση, προχωρά η HSBC. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να φαίνεται αξιοπρεπής και η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, που αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη για τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (ROTE), δείχνει να είναι σε τροχιά, χάρη στην ευνοϊκή εικόνα από το μέτωπο του σχηματισμού νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) και την ολοκλήρωση των προσπαθειών ξεσκαρταρίσματος των παλιών «κόκκινων» δανείων.

    Η HSBC αναθεωρεί την εκτίμησή της για τη βιώσιμη απόδοση ROTE του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περίπου κατά 50 μονάδες βάσης, γύρω στο 7,5%, και περικόπτει τις τιμές στόχους κατά 3% κατά μέσον όρο.

    Επισημαίνει επίσης πως, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι αποτιμήσεις είναι 14% χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι θεωρεί πως μια ελαφρά επίπτωση στη βιώσιμη απόδοση ROTE έχει προεξοφληθεί και με το παραπάνω.

    Η HSBC επιβεβαιώνει τη σύσταση «Buy» και για τις τέσσερις συστημικές, με τη Eurobank να παραμένει η κορυφαία επιλογή της, ενώ υπογραμμίζει την «ελκυστική» αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών (με 0,50x 22e P/TBV, διαπραγματεύονται με discount 40% σε σχέση με τις πλησιέστερες ομοειδείς τους στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, παρά το καλύτερο, αναλογικά, ROTE).

    Επιπλέον, αναμένει και από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να ανακοινώσουν θετικά αποτελέσματα κερδοφορίας για το 2022, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, και το PE τους για το 2023, στο 6,6x, αναλογεί σε discount 35% σε σχέση με τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

    «Top pick» η Eurobank, οι νέες τιμές στόχοι

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,09% 1,81 εξακολουθεί να είναι το προτιμητέο play στον κλάδο για την HSBC.

    Eurobank: Νέα τιμή στόχος τα 1,40 ευρώ από 1,45 (περιθώριο ανόδου 36%)

    Alpha Bank: Νέα τιμή στόχος τα 1,45 ευρώ από 1,60 (περιθώριο ανόδου 32%)

    ΕΤΕ: Νέα τιμή στόχος τα 4,30 ευρώ από 3,90 (περιθώριο ανόδου 25%)

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέα τιμή στόχος τα 1,90 ευρώ από 2,10 (περιθώριο ανόδου 39%)

    Οι νέες τιμές στόχοι της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακας)
    Οι νέες τιμές στόχοι της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ