• Μετοχές

    Barron’s: Γιατί βλέπει να έρχονται καλύτερες μέρες για το ελληνικό χρηματιστήριο

    • NewsRoom


    Σημαντική άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου «βλέπουν» όλο και περισσότεροι αναλυτές, με το Barron’s να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όποιος αναζητεί καλές ειδήσεις ενόψει εορτών θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στην Ελλάδα και την BlackRock να προβλέπει σημαντικά κέρδη για τις ελληνικές μετοχές.

    Όπως επισημαίνουν, οι θετικές εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την προοπτική εξόδου της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, τον Αύγουστο, έχουν ωφελήσει εντυπωσιακά τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί από το 8% τον Φεβρουάριο σε επίπεδα κάτω του 5%. Και το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ακολουθήσει.

    «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα τελειώσει τελικά με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και υψηλότερες αποτιμήσεις μετοχών», σημειώνει ο Christopher Colunga, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Emerging Europe Trust της BlackRock το οποίο επενδύει σε ελληνικές μετοχές.

    Όπως σημειώνεται, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Το ETF Global X MSCI Greece είναι στο -50% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν κερδίσει πάνω από 30%. Οι τράπεζες που κυριαρχούν στον δείκτη, όπως η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, διαπραγματεύονται στο περίπου 30% της λογιστικής τους αξίας, έναντι 100% για τους Ευρωπαίους ομόλογους τους, όπως σημειώνει ο Νίκος Κοσκολέτος, αναλυτής της Eurobank Equities.

    Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι να είναι κανείς επιφυλακτικός, με πρώτο και καλύτερο τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Επιπλέον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει ρηχή και… τρομάζει εύκολα, όπως σημειώνεται. Οι ελληνικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 30% την άνοιξη, άλλα έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους τον Σεπτέμβριο, όταν ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο θα απαιτήσει νέο AQR στις μεγάλες τράπεζες.

    Πάντως, οι τάσεις είναι ελπιδοφόρες. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμορφώθηκε προς τις απαιτήσεις των δανειστών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας κορυφαία προτεραιότητα θα είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος», όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνει το Barron’s.

    Ένα ορόσημο πριν από αυτό θα είναι τα stress tests των τραπεζών τα οποία έχουν προγραμματιστεί να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο ώστε οι πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις να μπορέσουν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα κεφάλαια διάσωσης (η υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει τα αποτελέσματα της τον Νοέμβριο).

    Αν και πολλά μπορεί να πάνε στραβά σε αυτό το μέτωπο, δεν είναι παράλογο κάποιος να είναι θετικός για το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα.

    «Αν κάποιος είναι πρόθυμος να δώσει 16.000 δολάρια για ένα bitcoin, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να δοκιμάσει να επενδύσει στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Κοσκόλετος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι λέει ο επικεφαλής της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί είναι ώρα να επενδύσει κανείς στις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ