• ΑΓΟΡΕΣ

    Λιβύη: Το 40% των πιθανών νέων κοιτασμάτων πετρελαίου είναι σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου

    • NewsRoom


    Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Ουν, αποκάλυψε ότι το 40% των τοποθεσιών όπου είναι πιθανό να ανακαλυφθεί πετρέλαιο βρίσκονται στην περιοχή όπου θα ενεργοποιηθεί η παράνομη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

    Ο Ουν είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ότι επί του παρόντος υπάρχουν προσπάθειες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του έργου και στη μέγιστη χρήση του έκτακτου προϋπολογισμού που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.

    Επίσης εξήγησε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο υψηλότερος στην ιστορία της NOC και υπολογίζεται σε περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια δηνάρια Λιβύης, εκ των οποίων 16 δισεκατομμύρια δηνάρια έχουν διατεθεί για σχέδια ανάπτυξης και εξερεύνησης καθώς και για τη δημιουργία κεφαλαιουχικών έργων που οδηγούν σε αύξηση παραγωγής.

    Μίλησε για τη λιβυκή παραγωγή πετρελαίου, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επιπλέον της εξαγωγής περίπου 300 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα στην Ιταλία.

    Ο Ουν απέκλεισε το γεγονός ο πετρελαϊκός τομέας να επηρεαστεί την επόμενη περίοδο από εντάσεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ή των διεθνών συμμάχων τους που εμπλέκονται στη ρωσο-ουκρανική κρίση, με τρόπο που να μπορεί να οδηγήσει ξανά στην αναστολή της παραγωγής.

    Η τουρκική κυβέρνηση και η προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ-Σάρατζ υπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου 2019 τη διαβόητη παράνομη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στη Μεσόγειο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκυλακάκης: Αξιοθαύμαστη η αντοχή της ελληνικής οικονομίας – Θα περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπούμε σε τροχιά ύφεσης



    ΣΧΟΛΙΑ