• ΑΓΟΡΕΣ

    Kίνα: Εξετάζει πακέτο διάσωσης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

    • Bloomberg


    Οι αρχές της Κίνας εξετάζουν πακέτο μέτρων για την ανακοπή της πτώσης του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg. Είχαν προηγηθεί προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά απέτυχαν, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Li Qiang να ζητήσει «ισχυρή» παρέμβαση.

    Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να αντλήσουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (278 δισεκατομμύρια δολάρια), κυρίως μέσω offshore λογαριασμών κινεζικών κρατικών εταιρειών για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς, αγοράζοντας μετοχές μέσω του Χονγκ Κονγκ.

    Παράλληλα έχουν στην άκρη 300 δισεκατομμύρια γιουάν τοπικών κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε μετοχές μέσω κρατικών χρηματοοικονομικών εταιρειών όπως η China Securities Finance Corp. ή  η Central Huijin Investment Ltd, αναφέρουν οι πηγές.

    Οι αξιωματούχοι σταθμίζουν επίσης και άλλες επιλογές και ενδέχεται να ανακοινώσουν κάποιες από αυτές μέσα στην εβδομάδα, εάν εγκριθούν από την ανώτατη ηγεσία. Τα σχέδια αυτά εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές.

    Οι συζητήσεις υπογραμμίζουν την αυξημένη αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των κινεζικών αρχών να ανακόψουν το sell off που οδήγησε τον δείκτη αναφοράς CSI 300 σε χαμηλό πενταετίας αυτή την εβδομάδα. Η ηρεμία των επενδυτών λιανικής της χώρας, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων, θεωρείται επίσης “κλειδί” για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.

    Ο δείκτης κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε έως και 3,8%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τις 15 Νοεμβρίου, αφού υποχώρησε στα χαμηλά σχεδόν 19 ετών τη Δευτέρα.

    Ο δείκτης CSI 300 κάλυψε την αρχική πτώση κατά 1% και βρέθηκε υψηλότερα. Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,5%.

    Το κατά πόσον αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά για να τερματιστεί η αναταραχή δεν είναι βέβαιο.

    Η κρίση ακινήτων, η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, η βουτιά των ξένων επενδύσεων και η μειωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων μετά από χρόνια ασταθούς χάραξης πολιτικής ασκούν ισχυρή πτωτική πίεση τόσο στην οικονομία όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Οι προηγούμενες προσπάθειες για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς, κυρίως το 2015, αποδείχθηκαν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς. Οι αρχές ήταν επίσης απρόθυμες να δώσουν σημαντικά οικονομικά κίνητρα, τα οποία ζητούσαν πολλοί επενδυτές μετοχών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, την Δευτέρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου ότι η χώρα θα εφαρμόσει μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματιστηρίων της. Ωστόσο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

    Εξανεμίστηκαν 6 τρισ. δολάρια

    Συνολικά, περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξανεμιστεί από την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ από το υψηλό που κατέγραψαν το 2021, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Πεκίνο καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

    Οι αποσπασματικές κινήσεις της Κίνας τους τελευταίους μήνες για να τονώσει το κλίμα της αγοράς απογοήτευσαν τους traders, με ορισμένους από αυτούς να ζητούν πιο ισχυρά κίνητρα.

    Το Πεκίνο έχει περιορίσει τις ανοικτές πωλήσεις και τα κρατικά κεφάλαια παρενέβησαν για να αγοράσουν μετοχές μεγάλων τραπεζών.

    Η εμπιστοσύνη στις αγορές της Κίνας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τον αυξανόμενο έλεγχο του προέδρου Xi Jinping στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι διεθνείς τράπεζες που σχεδίαζαν μια τεράστια επέκταση στη χώρα μετριάζουν τώρα τις φιλοδοξίες τους για την δραστηριοποίηση τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    «Το δυνητικό πακέτο στήριξης θα μπορούσε να ανακόψει την πτώση βραχυπρόθεσμα και να σταθεροποιήσει τις αγορές κατά το Σεληνιακό Νέο Έτος, αλλά η κρατική παρέμβαση από μόνη της είχε ιστορικά περιορισμένη επιτυχία στην ανατροπή του κλίματος της αγοράς, εάν δεν συνοδευτεί από περαιτέρω μέτρα», δήλωσε ο Marvin Chen. στρατηγικός αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

    Διαβάστε ακόμη:

    Blackrock: «Ξεπουλάει» γραφεία της στην Σαγκάη με 30% έκπτωση

    Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο, επέστρεψε στα 80 δολάρια το Brent – Απώλειες για τον χρυσό

    Eurobank Equities: Αυτές είναι οι 5 μετοχές που προτείνονται ως κορυφαίες επιλογές του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ