• ΑΓΟΡΕΣ

    Υψηλότερα κινούνται οι ευρωαγορές, όσο οι εμπορικοί φόβοι υποχωρούν


    Υψηλότερα κινούνται οι ευρωαγορές, ακολουθώντας το ισχυρό θετικό πρόσημο των συναλλαγών στην Ασία, ύστερα από τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και την πιθανοτητα χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί στις μεξικανικές εισαγωγές θα ανασταλούν επ ‘αόριστον, γράφοντας χθες στο Twitter ότι έχει “πλήρη εμπιστοσύνη” ότι το Μεξικό θα περιορίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα που κινούνται προς τις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική. O Trump υπέδειξε ότι σύντομα θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στα πλαίσια συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών, υποννοώντας ότι το Μεξικό θα πραγματοποιήσει σύντομα αγορές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, τρεις Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν για για κάποια συμφωνία, προσθέτοντας ότι το γεωργικό εμπόριο δε θίχτηκε ως θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια των τριήμερων διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον.

    Ο υπουργός οικονομικών, Steven Mnuchin, που αποτελεί και τον κορυφαίο διαπραγματευτή των ΗΠΑ στις συνομιλίες για το εμπόριο με την Κίνα, δήλωσε στο CNBC την Κυριακή ότι ο Trump θα αποφασίσει αν θα προβεί σε επιπλέον τιμολογήσεις των κινεζικών αγαθών, ύστερα από την συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στα πλαίσια του G20 στα τέλη Ιουνίου. Οι οικονομικοί επικεφαλής των κρατών του G20, που συναντήθηκαν χθες στην Fukuoka της Ιαπωνίας, δήλωσαν πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν εντατικοποιηθεί, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αφαιρώντας όμως από την τελική τους ανακοίνωση μια προτεινόμενη ρήτρα, όπου αναγνωριζόταν μια ” πιεστική ανάγκη επίλυσης των εμπορικών εντάσεων”.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο η λίστα που περιλαμβάνοι τους υποψήφιους διαδόχους της Theresa May αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, με τον Boris Johnson να θεωρείται ο πιθανότερος αντικαταστάτης της. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Johnson υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή όσον αφορά το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, το Reuters ανέφερε ότι η Fiat Chrysler και η Renault αναζητούν τρόπους να “αναζωογονήσουν” τη συγχώνευσης τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση της Nissan, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνέταιρο της Renault.

    Στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στο +0,61%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο +0,55% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,65%.



    ΣΧΟΛΙΑ