• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια πτωτικές οι ευρωαγορές, με το επίκεντρο στο εμπόριο


    Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ευρωαγορές, καθώς ΗΠΑ και Κίνα υιοθέτησαν ξανά σκληρή στάση στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη τους.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε την Τρίτη τη χρήση των δασμών στο πλαίσιο της εμπορικής στρατηγικής του, ενώ η Κίνα δεσμεύθηκε να δώσει μια σκληρή απάντηση, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιμείνει στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, όσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι  καθυστερεί ο ίδιος την επίτευξη συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επίλυση των εμπορικών διαφωνιών. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στο G20 στα τέλη του μήνα, με τις ελπίδες τους για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να εναποτίθενται στη συνάντηση των δύο ηγετών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, στράφηκε επίσης εναντίον του ευρώ, σχολιάζοντας ότι η υποτίμησή του έναντι του δολαρίου πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα. Με τους προέδρους των κρατικών τραπεζών της Φιλνανδίας και της Σλοβακίας να αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να χαμηλώσει επιπλέον το επιτόκιό της και να αρχίσε ξανά τις αγορές ομολόγων, εάν χρειαστεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στον Mario Draghi, ο οποίος παραθέτει ομιλία στη Φρανκφούρτη λίγο μετά τις 11.

    Πίσω στην Ευρώπη, οι αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υποστήριξαν την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δικαιολογείται η λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της Ιταλίας σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η επιτροπή των αξιωματούχων είχε εκτεταμένες συζητήσεις για το ιταλικό ζήτημα την Τρίτη, ύστερα από τη δημοσίευση έκθεσης της Κομισιόν, αναφορικά με την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία, την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται στο -0,53%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,26%, το Παρίσι ο CAC40 στο -0,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,25%.



    ΣΧΟΛΙΑ