• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ


    Ήπια κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντώνται εν μέσω έντονων ανησυχιών για την υγεία της οικονομίας της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της απότομης επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των μικτών οικονομικών δεδομένων. Οι προσδοκίες των αγορών  έχουν πλέον αντιστραφεί και εστιάζονται σε περικοπή του επιτοκόυ μέσα στον επόμενο χρόνο, έναντι της αύξησης που ανέμεναν λίγους μήνες πριν, ενώ ο πλροσφάτως συνταξιοδοτηθείς επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Peter Praet, κρίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολοευτούν πολύ για να αντιμετωπίσουν το νέο περιβάλλον αυξανόμενου προστατευτισμού και φθίνουσας εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό θα μπορούσαν να επιτύχουν συμφωνία για την αποφυγή των προτεινόμενων δασμών και την επακόλουθη κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων ξεθωριάζει με το Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναρτά στον λογαριασμό του στο Twitter ότι παρόλο που οι συνομιλίες για τον περιορισμό της μετανάστευσης προχωρούν, η πρόοδος “δεν είναι αρκετή”. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι διευρυνόμενες εμπορικές συγκρούσεις των ΗΠΑ θα μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος, με τη Fed να υπολογίζει ότι το παγκόσμιο κόστος του εμπορικού πολέμου θα ανέλθει στα 800 δισεκ. δολάρια.

    Η Fiat Chrysler απέσυρε την προσφορά της για συγχώνευση με τη Renault SA ύστερα από τη δεύτερη αναβολή της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. H Renault διαπραγματευόταν με απώλειες -6,81% λίγο πριν τις 10:30, με τη Fiat να περιορίζει τις απώλειές της στο -1,45%.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται στο +0,44%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,20%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 το +0,44%.



    ΣΧΟΛΙΑ