• Συνεντεύξεις

    Σέβη Βολουδάκη στο mononews: Έχω μάθει να μάχομαι μέχρι το τέλος

    Σέβη Βουλουδάκη

    Σέβη Βουλουδάκη


    Στις εκλογές της 21ης Μαΐου περισσότεροι από έναν στους τρεις Χανιώτες, που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία επέλεξαν τη Σέβη Βολουδάκη να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή. Με ισχυρή την παρακαταθήκη του Μανούσου Βολουδάκη, του αείμνηστου συζύγου της με τον οποίο συμπορεύτηκε για είκοσι χρόνια, αλλά και το δικό της όραμα για τους συντοπίτες της και την Ελλάδα, η Σέβη Βολουδάκη θα καθίσει σήμερα για πρώτη φορά στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

    Οσοι την ξέρουν μιλούν για μια γυναίκα με καθαρό λόγο, συνέπεια και επιμονή. Εχοντας διαγράψει μια σημαντική επαγγελματική πορεία όντας νομικός με θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η κ. Βολουδάκη, όπως οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες ισορροπεί μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Και τώρα στο «κάδρο» μπαίνει η πολιτική. «Τώρα έχω χρέος να εργαστώ σκληρά και να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των Χανιωτών. Δύσκολη εξίσωση, αλλά ναι θα τα καταφέρω. Με πολύ δουλειά, αφοσίωση, σύνθεση και ανοιχτό μυαλό. Έχω μάθει να μάχομαι μέχρι το τέλος» επισημαίνει μιλώντας στο mononews.

    Ποια είναι η Σέβη Βολουδάκη; Ποια είναι τα σημεία- σταθμός στην επαγγελματική σας ζωή;

    Είμαι μια γυναίκα όπως όλες οι εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν καθημερινά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Είμαι νομικός με θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στον ιδιωτικό τομέα. Παντού προσπάθησα να προσφέρω ό, τι καλύτερο  μπορούσα ως πολίτης και επιστήμονας. Και από παντού κέρδισα. Γνώσεις, εμπειρία και σοφία από τους ανθρώπους. Έτσι συμβαίνει όταν αφουγκράζεσαι όσους και όσες βρίσκονται δίπλα σου. Χωρίς να διεκδικείς το δικαίωμα ότι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια.  Όμως, είμαι και  μια γυναίκα που η ζωή της έφερε μια μεγάλη τραγωδία. Την απώλεια του συζύγου μου. Είχα την ευτυχία να ζήσω περίπου 20 χρόνια δίπλα στον Μανούσο και να γίνω η μητέρα των τριών παιδιών μας. Να μοιραστούμε αγωνίες, σκέψεις και  προβληματισμούς.  Μα το πιο όμορφο και συνάμα το πιο ρομαντικό, να υπηρετήσουμε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές.

    Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να συνδυάσει καριέρα, οικογένεια και τώρα πολιτική; Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνδυάσετε τις αυξημένες υποχρεώσεις που απαιτεί η πολιτική σε συνδυασμό με την καριέρα και την οικογένεια;

    Δεν είναι καθόλου εύκολο αλλά μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στο κοινωνικό σου χρέος και το ρόλο ως ενεργός πολίτης. Αυτό ήταν που με βοήθησε να αποδεχτώ την πρόταση του Πρωθυπουργού,  Κυριάκου Μητσοτάκη, να είμαι υποψήφια με τη ΝΔ στο νομό Χανίων. Τώρα είμαι βουλευτής, που έχω χρέος να εργαστώ σκληρά και να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των Χανιωτών. Δύσκολη εξίσωση, αλλά ναι θα τα καταφέρω. Με πολύ δουλειά, αφοσίωση, σύνθεση και ανοιχτό μυαλό. Έχω μάθει να μάχομαι μέχρι το τέλος.

    Η Κρήτη βάφτηκε για πρώτη φορά μπλε και η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ένα εκλογικό αποτέλεσμα- ρεκόρ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πώς πρέπει να το αξιοποιήσει ώστε να μην επιβεβαιώσει όλους όσοι φοβούνται ότι θα λειτουργήσει κατά της κοινωνίας αυτή η υπεροχή;

    Δεν κατανοώ πως μπορεί ένα εκλογικό αποτέλεσμα μιας ευνομούμενης δημοκρατίας μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό είναι ένα αντιδημοκρατικό αφήγημα που εισάγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ Τσίπρας. Η ετυμηγορία των πολιτών είναι και πρέπει να είναι σεβαστή. Πέραν τούτου όπως οι πολίτες μας έκριναν βάσει του έργου μας και των αρχών μας στις 21 Μαΐου, έτσι θα γίνει και στις εκλογές της 25ής Ιουνίου. Όπως τότε έτσι και τώρα υπάρχει το τί είπαμε και τι κάναμε. Και κυρίως τι έχουμε προβλέψει να κάνουμε βάσει του προγράμματός μας. Με αυτό το πρόγραμμα  μας έδωσαν  εντολή αυτοδυναμίας οι πολίτες στα Χανιά, στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κρίνοντας  φυσικά με θετικό πρόσημο και το έργο μας την πρώτη τετραετία. Και τώρα, οι κάλπες είναι άδειες, και ξεκινάμε από την αρχή. Με την ίδια συνέπεια και αρχές.

    Είμαστε ακόμη εν μέσω κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται μπορεί να σημαίνουν και λιτότητα. Μπορεί η κοινωνία να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση εκτός από την οικονομία;

    Θα διαφωνήσω μαζί σας. Οι μεταρρυθμίσεις της νέας αυτοδύναμης κυβέρνησής της ΝΔ τη νέα τετραετία, δεν μπορούν να σημάνουν λιτότητα. Το ακριβώς αντίθετο, η απουσία μεταρρυθμίσεων θα φέρει λιτότητα και φόρους. Αυτή ήταν η συνταγή ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ανάπτυξη, με έμφαση στις επενδύσεις, τις μειώσεις φόρων και την στήριξη των αδυνάμων. Δεν υπάρχει φιλολαϊκότερη πολιτική από την ανάπτυξη. Μια δυνατή οικονομία υπηρετεί την κοινωνία. Η οικονομία ΔΕΝ υπάρχει χωρίς μία ευημερούσα κοινωνία. Αυτό πιστεύουμε, αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό κάναμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Αυτό υπηρετεί η ΝΔ.

    Η παρακαταθήκη του Μανούσου Βολουδάκη αποτελεί ευθύνη για εσάς;

    Η παρακαταθήκη του Μανούσου, τόσο για εμένα και την οικογένειά μας, όσο και για όσους και όσες τον γνώρισαν, είναι μία ευλογία. Και μια σημαντική παρακαταθήκη. Τόσο απέναντι στη μνήμη του, όσο και απέναντι στους πολίτες του νομού Χανίων που με τίμησαν με την ψήφο τους.

    Ποιο είναι το δικό σας όραμα; Τι είναι αυτό που έχει να προσφέρει η Σέβη Βολουδάκη τόσο στην τοπική κοινωνία των Χανίων όσο και γενικότερα στην πολιτική σκηνή;

    Τα Χανιά ισχυρά, με ανάπτυξη και ευημερία. Με πλήρη ενεργοποίηση όλων των δυναμικών του πλεονεκτημάτων. Έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά προτάσεων για όλους τους κρίσιμους τομείς που αφορούν τους Χανιώτες. Ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, με στοχευμένες ενισχύσεις. Στήριξη όλων των ανθρώπων του μόχθου και της επιχειρηματικότητας. Ενίσχυση όλων των βαθμίδων της Υγείας, της Εκπαίδευσης  και στήριξη του κοινωνικού κράτους.  Συνολικά στην πολιτική, ευθύτητα, λογοδοσία για πράξεις και παραλείψεις, καθαρό λόγο  και έργο. Γιατί για μένα το πιο σημαντικό, είναι να κοιτώ  τους συντοπίτες μου με καθαρό βλέμμα.

    Ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στην πολιτική και ποια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να έχει μια γυναίκα από έναν άνδρα. Γιατί είναι σημαντική η αύξηση των γυναικών στην πολιτική;

    Η ισότιμη εκπροσώπηση στην πολιτική, στην οικονομία και παντού είναι καθαρά θέμα Δημοκρατίας . Δυστυχώς η θέση της γυναίκας στην πολιτική, υπολείπεται εκείνης του άνδρα. Σε αυτές τις εκλογές εξελέγησαν 71 γυναίκες επί συνόλου 300. Ποσοστό δηλαδή λίγο χαμηλότερο από 25%. Όταν οι γυναίκες αποτελούν το 52% του πληθυσμού της χώρας. Στη ΝΔ δίνουμε το παράδειγμα: Η ΝΔ στα Χανιά εξέλεξε δύο βουλευτές. Και οι δύο γυναίκες. Στο Eπικρατείας ηγείται μια γυναίκα και πολλές άλλες. Το ίδιο θα γίνει αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στην Κυβέρνηση. Και αυτό όχι στο πλαίσιο της όποιας επικοινωνιακής πολιτικής ορθότητας αλλά γιατί πάντα η ΝΔ βρίσκεται σταθερά στο κοινωνικά δίκαιο και κοντά σε κάθε επιλογή που αναγνωρίζει την αξιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

    Είστε ιδρυτικό μέλος της Women Act. Τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα και αν θα βοηθήσει τους στόχους τους ο σημερινός σας ρόλος ως μέλος του Κοινοβουλίου;

    Πετύχαμε να πείσουμε πολλές γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει και δικαιούνται στην κοινωνία. Αλλά εάν κοιτάξετε και εσείς γύρω σας, θα δείτε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Μία κοινωνία χωρίς όρους ισοτιμίας και ίσων ευκαιριών, είναι μία κοινωνία που δεν επιτρέπει στην πατρίδα μας να κάνει άλματα προς τα μπρος. Στο μέλλον της πατρίδας μας, την Ελλάδα του αύριο δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις. Και ναι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για να πλησιάσουμε τον επιθυμητό στόχο.



    ΣΧΟΛΙΑ