• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι νέες απειλές Trump ρίχνουν τις ευρωαγορές


    Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, εν μέσω των έντονων ανησυχιών που προκάλεσαν οι απειλές του Trump για νέους δασμούς, αυτή τη φορά στο Μεξικό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά του να εφαρμόσει από τις 10 Ιουνίου δασμούς 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, ενισχύοντας τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τους δείκτες στις ΗΠΑ να διαγράφουν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους, καθώς η επικαιροποιημένη εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, τέθηκε υπό αμφισβήτηση.

    Ο Trump χρησιμοποίησε τη γνωστή πλέον μέθοδο των εμπορικών απειλών, προκειμένου να πιέσει για τον περιορισμό των μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η τιμολόγηση θα αυξηθεί στο 25% στις 1 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που το Μεξικό δεν προβεί σε έλεγχο της ροής τους.

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία, όπου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Matteo Salvini, δήλωσε ότι αν και επιθυμεί τη διατήρηση του πολιτικού συνασπισμού της Λέγκας με τα 5 αστέρια, θα αναγκαστεί να τη θυσιάσει σε περίπτωση που δε λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση εξηγήσεις για την επιδείνωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει -1,22%, στη Φρανκφούρτη ο DAX -1,37%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 -0,80% και στο Παρίσι ο CAC 40 -1,17%.



    ΣΧΟΛΙΑ