• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι έντονες ανησυχίες για το εμπόριο οδηγούν τις ευρωαγορές χαμηλότερα


    Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, όσο οι φόβοι για ενδεχόμενη οικονομική ύφεση εντάθηκαν την Παρασκευή, με την ανακοίνωση του Trump για την άμεση επιβολή δασμών σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά.

    Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου εξέπληξε δυσάρεστα αγορές και αναλυτές, ενισχύοντας το ήδη τεταμένο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί όσον αφορά τις πιο εύθραυστες από ποτέ παγκόσμιες εμπορικές ανησυχίες. Με τις αγορές να έχουν ήδη σημειώσει έναν αρνητικό μήνα λόγω της αναζωπύρωσης των εντάσεων με την Κίνα, η εξάπλωση της απειλητικής διάθεσης του Trump, αναμένεται να πλήξει και αυτή την εβδομάδα το επενδυτικό συναίσθημα.

    Όσον αφορά τις σινοαμερικανικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Κίνα δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, επικρίνοντας την Ουάσινγκτον για “υπερβολικές απαιτήσεις” και για “προσφυγή σε εκφοβισμό και εξαναγκασμό”. Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα συντάξει έναν κατάλογο “αναξιόπιστων” ξένων εταιρειών, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η χώρα θα ερευνήσει την FedEx για δήθεν “υπονόμευση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των εγχώριων πελατών”.

    Πίσω στην Ευρωπη, το τελευταίο σημάδι αβεβαιότητας για την πολιτική σκηνή, ήρθε με την απροσδόκητη παραίτηση της Andrea Nahles από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και από την πολιτική, έχοντας δεχθεί έντονη κριτική για το ιστορικό χαμηλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Η κίνηση θέτει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, και δημιουργεί νέο συναίσθημα αστάθειας για την επενδυτική ψυχολογία, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από τη συνεχή διαμάχη για το Brexit και τις ζοφερές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό και τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο -0,59%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,80%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,69% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,89%.



    ΣΧΟΛΙΑ