• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury
    Ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Την περασμένη εβδομάδα, η συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Σεπτεμβρίου ήταν στο επίκεντρο των αγορών.

    Ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν επεφύλαξε εκπλήξεις για τις αγορές και ο αντίκτυπος ήταν «σιωπηλός». Στα περισσότερα αναδυόμενα νομίσματα σημειώθηκε ένα μέτριο ράλι, που πιθανότατα οφειλόταν στα θετικά οικονομικά νέα, ιδίως από την Κίνα, και την έλλειψη σημαντικών αρνητικών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

    Η στερλίνα ανέκαμψε, καθώς το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Τζόνσον θα κριθεί στο Κοινοβούλιο κι αυτό είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση της χώρας να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για την εβδομάδα που ξεκινά, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα φέρουν τις πιο σημαντικές ειδήσεις. Είναι αλήθεια ότι η αναστάτωση που έφερε η πανδημία έχει δυσχεράνει την ερμηνεία τους, επομένως οι αγορές θα δίνουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις για πρόσθετα κίνητρα στις ΗΠΑ και για μια συμφωνία Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στερλίνα

    Η μερική υποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης της συμφωνίας αποχώρησης με την ΕΕ, επιτρέποντας στο Κοινοβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα, συνέβαλε στη σταθεροποίηση για τη στερλίνα. Έτσι, το νόμισμα κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα υψηλότερα έναντι των περισσότερων ανταγωνιστών του.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μείωσε τα επιτόκια, αλλά «έγνεψε» ότι τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν πιθανότητα στο τραπέζι. Οι δείκτες PMI flash του Σεπτεμβρίου για την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την εβδομάδα. Εκεί αναμένεται μια μέτρια υποχώρηση, διατηρώντας παράλληλα υγιή επεκτατικά επίπεδα.

    Ευρώ

    Τα επιδεινούμενα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην ευρωζώνη επισφραγίζονται δραματικά από την μερική επανέναρξη lockdown στη Μαδρίτη. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμη επηρεάσει σημαντικά το ευρώ, πιθανώς επειδή φαίνεται να έχει λιγότερα θέματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός αντίκτυπος στην οικονομική ανάκαμψη.

    Προς το παρόν, το κοινό νόμισμα φαίνεται να παραμένει σταθερό σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, από 1,17 έως 1,20. Δεν βλέπουμε κάποιο καταλυτικό παράγοντα για να αλλάξει πολύ αυτό μέσα στην εβδομάδα.

    Δολάριο

    Το FOMC δεν εξέπληξε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Τα περισσότερα μέλη της Fed αναμένουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο μηδέν έως τα τέλη του 2023. Η αντίδραση από τις αγορές φάνηκε να υπονοεί ότι οι προσδοκίες ήταν για ένα ακόμη πιο τολμηρό μήνυμα με κάποιο τρόπο, καθώς μετά την ανακοίνωση του FOMC οι μετοχές έδωσαν αγώνα για τις τιμές τους.

    Εν τω μεταξύ, οι τακτικοί δείκτες της αγοράς εργασίας, όπως οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ασφάλιση ανεργίας, συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να επιτύχουμε σύντομα έναν διμερή συμβιβασμό για πρόσθετη δημοσιονομική ώθηση. Κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της παρατεταμένα short θέσης του δολαρίου μεταξύ των κερδοσκόπων, μπορεί να στηρίξει το νόμισμα βραχυπρόθεσμα.



    ΣΧΟΛΙΑ