• ΑΓΟΡΕΣ

    Η αβεβαιότητα για Brexit και εμπόριο ρίχνει τις ευρωαγορές


    Με αρνητικά πρόσημα κινείται η πλειονότητα των ευρωαγορών, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και των ανανεωμένων φόβων για το Brexit.

    Τα χρηματιστήρια στην Ασία δέχθηκαν σήμερα νέο πλήγμα, με ορισμένες μετοχές να επιστρέφουν στα χαμηλά Φεβρουαρίου, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, αυξάνεται διαρκώς. Ύστερα από την ανοιχτή επίθεση προς τη Huawei, και την πληθώρα αναφορών για ένταξη περισσότερων εταιριών στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, οι επενδυτές φοβούνται για μια επιθετική απάντηση από την πλευρά της Ασιατικής υπερδύναμης, η οποία θα τοποθετήσει το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου στα πλαίσια της βασικής παραδοχής, αντί μιας επικίνδυνης πιθανότητας, όπως αντιμετωπιζόταν έως τώρα.

    Πίσω στην Ευρώπη, οι εικασίες θέλουν την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να χάνει τη θέση της μέσα στις επόμενες ημέρες, με την ίδια να συνεχίζει τη μάχη της για προώθηση της συμφωνίας της, παρά τις ολοένα και αυξανόμενες φωνές από τις γραμμές του κόμματός της που ζητούν την απομάκρυνσή της.

    Χθες το βράδυ, η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων,  Andrea Leadsom, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πλάνο της πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι δε μπορεί πλέον να υποστηρίξει την προσέγγιση της May, καθώς «η προσέγγιση αυτή δε μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016».

    Οι αγοραστές της βρετανικής στερλίνας απομακρύνονται ταχέως από το νόμισμα, επαναφέροντάς το κοντά στα χαμηλά έτους, ενόσω η αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της χώρας και κυρίως θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται εκθετικά, με τις ευρωεκλογές να βρίσκονται μόλις 3 ημέρες μακριά.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο  -0,39%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,72%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,78% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,60%.



    ΣΧΟΛΙΑ