• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί «ξεφούσκωσε» μετεκλογικά το χρηματιστήριο και πότε μπορεί να «γυρίσει» η αγορά

    • Δημήτρης Κόκκορης


    Στις 13 Οκτωβρίου του 2014 ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας βρέθηκε για τελευταία φορά, οριακά πάνω από τις 1.000 μονάδες. Την ημέρα εκείνη η απόδοση του 10 ετούς, κρατικού ομολόγου, η οποία μετράει το (θεωρητικό ) κόστος δανεισμού και το συνακόλουθο ρίσκο της χώρας, ήταν στα επίπεδα του 6,5%. Τότε επίσης, η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ήταν στα 63,641 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 35,9% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς (177,5 δις).

    Σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης βρίσκεται περίπου 160 μονάδες κάτω από τις 1.000. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει καταλυτικά στο 2,2%, παρά τη χθεσινή του ενίσχυση. Η αγοραία αξία όλων των εισηγμένων είναι τώρα στα 56,485 δισ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 29,4% του προσδοκώμενου για εφέτος ΑΕΠ των 192,7 δις. Η σχέση ΑΕΠ-κεφαλαιοποίησης είναι μία από τις παραμέτρους που δείχνει αν η αγορά  θεωρείται ή όχι ακριβή. Με τον δείκτη αυτόν κάτω από το 50%, η αγορά χαρακτηρίζεται φτηνή στη γενική της εικόνα.

    Πέραν τούτων, εξέχουσα σημασία έχει και το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση, με καθαρό χρονικό ορίζοντα τετραετίας μπροστά της. Κυβέρνηση με ξεκάθαρο φιλοεπενδυτικό επενδυτικό προφίλ και ικανή να υπηρετήσει ένα ορθολογικό, αναπτυξιακό αφήγημα.

    Όλα αυτά, κάνουν τους περισσότερους από τους επαγγελματίες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι το βίαιο μετεκλογικό ξεφούσκωμα του χρηματιστηρίου έχει ημερομηνία λήξεως και ότι η ανοδική αντίδραση των μετοχών είναι λογική και αναμενόμενη. Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ασύμμετρες, επενδυτικές ιδιαιτερότητες, ούτε και τα μεγάλα αγκάθια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο μαλακό υπογάστριο της οικονομίας.

    Μέσα στις δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6%, χάνοντας το 62% των κερδών που είχε καταγράψει, σε διάστημα ενός μήνα πριν από τις εκλογές (9,64%). Για τις τράπεζες μάλιστα οι απώλειες του διημέρου είναι στο 12% με όρους του κλαδικού τους Δείκτη.

    Το «παιχνίδι»  και το άδειασμα των Ελλήνων

    Την περασμένη Παρασκευή, όλοι οι ενεργοί  Έλληνες «παίκτες» (ιδιώτες και θεσμικοί) ήταν υπεραγορασμένοι , ακόμη και μοχλευμένα κεφάλαια (Μάρτζιν). Άπαντες πόνταραν στο αυτονόητο στοίχημα της εκλογικής αυτοδυναμίας της Ν.Δ και σε ένα μετεκλογικό ράλι.

    Όπως προκύπτει από το στοιχεία, στο πρώτο πεντάμηνο της εφετινής χρονιάς, τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν εκείνα που κατά βάση χρηματοδότησαν την άνοδο των μετοχών. Τον Ιούνιο όμως, το ελληνικό στοιχείο ήταν εκείνο που πήρε «κεφάλι» πραγματοποιώντας το 53,3% των αγορών στο χρηματιστήριο. Με τους ξένους να έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους και να είναι «καθαροί» πωλητές. Σε τέτοιες περιπτώσεις και όταν κορυφώνεται το ενδιαφέρον των ιδιωτών Ελλήνων, είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η αγορά βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή της.

    Αυτό και συνέβη τις δύο τελευταίες μέρες, καθώς και δεν υπήρχαν πρόθυμοι αγοραστές  για να απορροφήσουν την προσφορά, παρά μόνο σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Οι πιέσεις έγιναν εντονότερες, λόγου του ότι στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια υπήρχαν μετοχικές θέσεις με σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη. Μάλιστα χθες, οι αγοραστές πήγαν πολύ πιο πίσω και οι τιμές έκαναν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά.

    Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της αγοράς που κάνουν λόγιο για μια… εξαέρωση του χρηματιστηρίου, το οποίο είχε ήδη τρέξει πολύ και ως εκ τούτου «χρωστούσε» μια διόρθωση. Όπως επίσης τονίζεται, το «ξεφούσκωμα» των αποτιμήσεων είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του, κάτι που βέβαια μένει να κριθεί και στη σημερινή συνεδρίαση. Αν δηλαδή οι αγοραστές θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν τους πωλητές ή και τους «σορτάκηδες» που καραδοκούν.

    Τα κρίσιμα όρια για το Γενικό Δείκτη

    Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της «Aenaon Markets» Απόστολος Μάνθος, αναφέρει ότι το κρίσιμο σημείο στήριξης του Γενικού Δείκτη είναι οι 825 μονάδες. Δηλαδή περίπου 1,8% πιο κάτω από το χθεσινό κλείσιμο στις 840,58 μονάδες. Ο τεχνικός αναλυτής προσθέτει ακόμη ότι αν παραβιαστεί η βάση στήριξης, τότε ο Δείκτης μπορεί να κατρακυλήσει μέχρι τις 790 μονάδες. Ήτοι 6% πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Αρκετοί από τους επαγγελματίες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση των τιμών, συνιστά ευκαιρία εισόδου και όχι εξόδου από επιλεγμένες μετοχές. Για τις οποίες δεν έχει αλλάξει τίποτε στο διήμερο της έντονης πτώσης. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς οι μακροπρόθεσμες προοπτικές έχουν γίνει ελκυστικότερες.

    Από την αρχή της εφετινής χρονιάς και μέχρι τις 5 Ιουλίου (παραμονές των εκλογών) το χρηματιστήριο ενισχύθηκε κατά 45,9% με όρους Γενικού Δείκτη. Η αγοραία αξία όλων των εισηγμένων εταιρειών, αυξήθηκε από τα 43,287 δις στα 59,639 δις , για να υποχωρήσει κατά 3,149 δις ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Οι τράπεζες που είχαν πρωτοστατήσει στο ράλι ήταν εκείνες που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις μετεκλογικά.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τελευταίο διήμερο, 93 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 39 έμειναν σταθερές και μόνο 23 πήγαν κόντρα στο ρεύμα, κινούμενες ανοδικά. Όλες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Με πρώτη την Audiovisual (24,06% άνοδος) και ακολουθούμενη από τη «Μαθιός πυρίμαχα» με κέρδη 20,5%.

    Από τις μετοχές των 54 εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, οι 49  είναι στο «κόκκινο» . Τέσσερις είναι αμετάβλητες, ενώ  το «χαρτί» της «Άλφα αστικά ακίνητα»  είναι το μόνο κερδοφόρο (+3,05%).

    Ωστόσο από τις 49 πτωτικές μετοχές μόνο οι 19 καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από εκείνες του Γενικού Δείκτη (-6%). Οι υπόλοιπες 30 έχουν μικρότερη και σαφώς πιο ελεγχόμενη πτώση. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι οι μετοχές που ηγούνται της πτώσης, είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο έχουν πρωτοστατήσει στη άνοδο από την αρχή του έτους και μέχρι την παραμονή των εκλογών.



    ΣΧΟΛΙΑ