• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί με το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

    • Bloomberg
    Χρηματιστές παρακολουθούν τις τιμές


    Με δυσπιστία παρατηρούν οι στρατηγικοί επενδυτές το ράλι που σημειώνεται στις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να παρουσιάσει απώλειες της τάξης του 6%, σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, μέχρι τα τέλη του 2019. Επίσης, ο δείκτης Euro Stoxx 50, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες της ηπείρου, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πτώση 4% στις 3.238 μονάδες, από τα τωρινά του επίπεδα, σύμφωνα με τις μέσες προσδοκίες της έρευνας.

    Οι μετοχές της Ευρωζώνης κάλυψαν σχεδόν πλήρως τις απώλειες που είχαν στα τέλη του 2018, με την ευνοϊκή στάση των κεντρικών τραπεζών και την αισιοδοξία αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα να τροφοδοτούν μία ανάκαμψη της τάξης του 13%. Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη αυτή κρύβει σημεία αβεβαιότητας, καθώς οι εκροές από τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds παραμένουν σχεδόν αμείωτες. Ταυτόχρονα, η μηνιαία έρευνα των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων που πραγματοποιείται από τη Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών αποτελεί το πιο δημοφιλές trade σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παραμένει θύμα του περίπλοκου πολιτικού σκηνικού, γεγονός που αποτρέπει πολλούς ξένους επενδυτές. Όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις συζητήσεις για το Brexit, οι οποίες όμως δείχνουν ελάχιστα σημάδια προόδου. Σύμφωνα με την έρευνα της BofA, οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης είναι οι λιγότερο προτιμητέες παγκοσμίως.

    Παρά ταύτα, ορισμένοι επενδυτές, όπως η Evermore Global Advisors, επενδύουν σε αυτές τις περιφέρειες, ενώ τράπεζες όπως οι Morgan Stanley και BofA εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να υπεραποδώσουν τους επερχόμενους μήνες. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκοί τίτλοι έχουν πρόσθετο περιθώριο ανόδου παραπέμπουν στις φτηνές αποτιμήσεις, θεωρώντας ότι η πιθανή βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και των οικονομικών στοιχείων θα μπορούσε να πυροδοτήσει το  ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

    Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος είναι η αύξηση των εταιρικών κερδών σε σχέση με τις αμερικανικές εταιρείες, των οποίων η αύξηση των κερδών αναμένεται να επιβραδυνθεί μέσα στο 2019. Αυτή τη στιγμή, η αύξηση των κερδών για τις επιχειρήσεις του δείκτη Stoxx Europe 600 προβλέπεται να φτάσει στο 5,8% από το 4,7% του 2018 και σε σύγκριση με το 5,1% για τον δείκτη S&P 500. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δείκτη της Citigroup Inc, οι επί τα χείρω αναθεωρήσεις των αναλυτών όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κερδοφορίες είναι περισσότερες από τις αναβαθμίσεις από τον περασμένο Αύγουστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα «top picks» της NBG για την ελληνική αγορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια σε ελβετικό: Δικαιώνει τις τράπεζες η απόφαση του Αρείου Πάγου



    ΣΧΟΛΙΑ