• ΑΓΟΡΕΣ

    Generali Investments: «Overweight» στις ελληνικές μετοχές, θετική η εικόνα των ομολόγων

    • NewsRoom


    Θετική κρίνει την εικόνα των ελληνικών ομολόγων αλλά και των ελληνικών μετοχών η Generali Investments. Υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να ωφεληθούν από τις αξιολογήσεις των οίκων, καθώς υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα, ενώ σχετικά με τις ελληνικές μετοχές – οι οποίες έχουν υποαποδώσει έναντι της Ευρωζώνης – τονίζει ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και γι’ αυτό δίνει σύσταση overweight.

    Η Generali Investments εκτιμά επίσης ότι η απόφαση του Eurogroup βελτιώνει σημαντικά τη δυναμική του χρέους την επόμενη δεκαετία, ωστόσο ακολουθεί την έκθεση του ΔΝΤ που σημειώνει ότι μακροπρόθεσμα παραμένουν κάποια ρίσκα.

    Ελληνικά Ομόλογα

    Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η Generali Investments σημειώνει πως, δεδομένων των πολλά υποσχόμενων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και των ρίσκων που υπάρχουν, εξέτασε τις πρόσφατες επιδόσεις και την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων, προκειμένου να εντοπίσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

    Τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια συνέχισαν να εμφανίζουν καλές επιδόσεις, με την απόδοση των 3μηνων εντόκων να μειώνεται από το περίπου 2% στο τέλος του 2017 σε λιγότερο από 1%, καθώς επηρεάστηκε ελάχιστα από τις αρνητικές έμμεσες επιπτώσεις των πολιτικών προβλημάτων στην Ιταλία. Καθώς το προφίλ των ανακτήσεων είναι πολύ «ελαφρύ» και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» είναι υψηλά, η Generali δηλώνει αισιόδοξη για την συνεχιζόμενη θετική επίδοση των εντόκων γραμματίων στο μέλλον.

    Επίσης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει έναντι των αντίστοιχων τίτλων της ευρωζώνης από την αρχή του έτους, με το 10ετές spread έναντι των buns να υποχωρεί από τις 370 μ.β. στο τέλος του 2017 σε περίπου 350 μ.β. Ωστόσο, η μεταβλητότητα ήταν υψηλή, με τη διαφορά των yields να μειώνεται κάτω από τις 300 μ.β. τον Φεβρουάριο (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010) μέχρι πάνω από τις 450 μ.β. στα τέλη Μαϊου λόγω των εντάσεων στα ιταλικά ομόλογα.

    Η Generali Investments δεν αναμένει η Ελλάδα να μπει σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα (κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ), ωστόσο μια βελτίωση του πιστωτικού προφίλ θα τύγχανε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.

    Επιπλέον, η προμήθεια ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη τα επόμενα χρόνια και η επίπτωση της σπανιότητας αυτής θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στον περαιτέρω περιορισμό των spreads.

    Οι ελληνικές μετοχές

    Αντίθετα με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει βελτίωση, οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδώσει έναντι της Ευρωζώνης (ο δείκτης MSCI Ελλάδας υποχωρεί 6,4% από τις αρχές του έτους, ενώ ο MSCI της Ευρωζώνης κατά 3,7%). Αυτό συνέβη παρά τις καλύτερες αναθεωρήσεις κερδών (+ 11,3% έναντι + 5,6% για τις εκτιμήσεις 12μήνου).

    Μέρος αυτής της χαμηλής απόδοσης μπορεί να αποδοθεί στις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα spreads τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών ομολόγων “χτύπησαν” τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η Generali. Οι τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 46% του δείκτη MSCI Ελλάδας ή το 26% του ευρύτερου γενικού δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    Η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές αναταραχές θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς οι ελληνικοί δείκτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο (το beta για τον γενικό δείκτη έναντι του MSCI ευρωζώνης είναι 1,4).

    Σύμφωνα με την Generali, ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να επιταχύνει σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Έτσι εισηγείται overweight για τις ελληνικές μετοχές προτιμώντας τον Γενικό Δείκτη έναντι του MSCI Greece λόγω της μικρότερης συμμετοχής των τραπεζών. Βέβαια επισημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν ρίσκα λόγω Ιταλίας. Πιθανά πισωγυρίσματα όμως εκτιμά ότι είναι ευκαιρία να εξετάσει κανείς αύξηση της έκθεσής του σε ελληνικό ενεργητικό.



    ΣΧΟΛΙΑ