• Οικονομία

    Fed: Ξεκινά το tapering – Αμετάβλητα τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)


    Την έναρξη του tapering ανακοίνωσε και επίσημα η Federal Reserve, ξεκινώντας  να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Νοέμβριο με στόχο να τις τερματίσει το 2022.

    Όπως ανέφερε ωστόσο σε σχετική της ανακοίνωση, ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί «παροδικός και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων».

    Η Fed ανακοίνωσε ότι μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως, από τον Νοέμβριο, όπως ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως ανέφερε η μείωσε έρχσεται εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία.

    Ειδικότερα η FED αποφάσισε να αρχίσει να μειώνει τον μηνιαίο ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 10 δισ. δολάρια για τις αγορές ομολόγων και κατά 5 δισ. δολάρια για τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων αυτό το μήνα θα διαμορφωθεί στα 70 δισ. δολάρια για τις αγορές ομολόγων και στα 35 δισ. δολάρια για τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ενώ τον Δεκέμβριο θα μειωθούν σε τουλάχιστον 60 δισ. δολάρια και 30 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Επομένως, από αυτόν τον μήνα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας θα μειωθεί από τα 120 δισ. δολάρια στα 105 δισ. δολάρια αυτό το μήνα συνολικά και στα 90 δισ. από τον Δεκέμβριο.

    Με αυτό τον ρυθμό, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα μέσα του 2022.

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι διεθνείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνουν τους κινδύνους πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα «αναμένεται να είναι παροδικό», ωστόσο θα πρέπει να αμβλυνθεί για να επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.

    Παράλληλα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0% έως 0,25%.

    «Με την πρόοδο στους εμβολιασμούς και την ισχυρή δημοσιονομική υποστήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι έχει επιβραδύνει την ανάκαμψή τους. Ο πληθωρισμός είναι αυξημένος, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό παράγοντες που αναμένεται να είναι παροδικοί. Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης λόγω πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας έχουν συμβάλει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους τομείς», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της FED.

    «Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του κορονοϊού. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών στην προσφορά αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στη συνεχιζόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης καθώς και στη μείωση του πληθωρισμού», τονίζει η FOMC, προσθέτοντας ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές.

    Η FOMC σημειώνει ότι θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ