• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities: Γιατί δίνει σύσταση «buy» για ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, MOH, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΛΠΕ

    • NewsRoom
    traders μπροστά από υπολογιστή


    Σύσταση “buy” διατηρεί για τις μετοχές των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ) η Eurobank Equities, ενώ στις κορυφαίες της επιλογές περιλαμβάνει την Motor Oil και την Mytilineos.

    Σε ανάλυση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο τομέας παραγωγής/προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ρευστός δεδομένης της πρόσφατης ρυθμιστικής παρέμβασης, και, παρόλο που η δυναμική παραγωγής και προσφοράς φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό η μία την άλλη, υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι, όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές αερίου/άνθρακα αλλά και ρυθμιστικές πτυχές που θα να καθορίσουν τη μελλοντική κερδοφορία για τους παραγωγούς/προμηθευτές (ειδικά σε ένα σενάριο μεγάλης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου το χειμώνα).

    Για τα διυλιστήρια, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η κατάσταση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη, υπό το πρίσμα των ισχυρών θεμελιωδών δεδομένων, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 αλλά και σε μια αναδιάρθρωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να είναι χαμηλότερα.

    Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η χρηματιστηριακή κάνει ειδική αναφορά στη Motor Oil, η οποία επιταχύνει τη διείσδυση στον τομέα, μετά το πρόσφατο deal με την Ελλάκτωρ. Παράλληλα για τη Mytilineos επισημαίνει ότι αναδεικνύεται σε διεθνή παίχτη. Οι υπόλοιπες εταιρείες (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) επίσης ανεβάζουν ρυθμούς στην προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. 

    Για την Τέρνα Ενεργειακή, αναφέρει ότι παραμένει ανεπηρέαστη από ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ενόσω την ίδια στιγμή συνεχίζεται να πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις για πιθανή συγχώνευση ή εξαγορά.

    «Η προτίμησή μας αφορά μετοχές με περιθώριο για θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας (ή με λιγότερο ρίσκο για υποβάθμιση της), μεγαλύτερη προβολή κερδών, ελκυστικές αποτιμήσεις και μερισματική στήριξη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Eurobank Equities.

    Δεδομένων των σημερινών επιπέδων και της θέσης ρίσκου – επιβράβευσης, διατυπώνουμε για όλες τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου τη σύσταση “buy” (αγορά), με κορυφαίες επιλογές (top pick) τις μετοχές των Mytilineos και Motor Oil, επισημαίνει.

    Mytilineos

    Η μετοχή έχει υποχωρήσει τελευταία, λόγω της διόρθωσης της τιμής του αλουμινίου (<2.500 δολαρίων ανά τόνο), αλλά η κερδοφορία στον τομέα μεταλλουργίας θα είναι αρκετά εύρωστη το 2022 και το 2023. Επιπλέον, η δυναμική στον τομέα Ενέργειας και Αερίου παραμένει ισχυρή και σε αυτή τη βάση η Mytilineos διαθέτει ένα θετικό momentum κερδοφορίας.

    Επίσης, ο τομέας RSD (Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας), θα βρεθεί στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια, καθώς η προίκα των 6 GW θα οδηγήσουν σε σημαντική αναδιάρθρωση της κερδοφορίας. Η Eurobank Εquities αναβαθμίζει τον στόχο για τα EBITDA του 2022 και του 2023 κατά 20% και κατά 14%, αντίστοιχα, στα 590 εκατ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 660 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Η τιμή – στόχος ορίζεται στα 24,8 ευρώ.

    ΔΕΗ

    Η μετοχή της προσφέρει μεγάλη αξία, αλλά οι ανησυχίες για την προμήθεια του φυσικού αερίου και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (το β’ τρίμηνο του 2023) ενδεχομένως να «κλειδώσουν» την εν λόγω αξία έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη η ορατότητα. Ως εκ τούτου, χρηματιστηριακή εταιρεία υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 10,1 ευρώ.

    Tέρνα Ενεργειακή

    Η αναθεωρημένη τιμή – στόχος των 20 ευρώ εδράζεται α) στη θεμελιώδη αποτίμηση τόσο της τρέχουσας δυναμικότητας σε ΑΠΕ, όσο και των υπο ανάπτυξη projects έως το 2025 (3,3 GW) και β) στη στρατηγική αποτίμηση που λαμβάνει υπόψη την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας έως το 2030 (επιπλέον 3,1 GW).

    Διυλιστήρια

    Παρότι το ισοζύγιο ζήτησης – προσφοράς αναμένεται να αμβλυνθεί από το δ’ τρίμηνο του 2022 και μετέπειτα, τα επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς η τιμή των μετοχών βρίσκεται στο όριο της ανάκαμψης από την εποχή της Covid, ενώ το θετικό περιθώριο διύλισης θα συνεχιστεί το επόμενο 12μηνο. H τιμή – στόχος για τη Motor Oil αναβαθμίζεται στα 22,5 ευρώ και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,6 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ