• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

    Ένας ασυνήθιστος νικητής ήταν στην κορυφή της κατάταξης των νομισμάτων την περασμένη εβδομάδα: το ελβετικό φράγκο. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ήταν ανάμεσα σε εκείνες τις κεντρικές τράπεζες που έδειξαν τολμηρή στάση, και εξέπληξε τις αγορές με μια άνοδο μονάδων βάσης ενώ δεν αναμενόταν να κάνει καμιά κίνηση. Αυτό έκανε το νόμισμα να εκτιναχθεί υψηλότερα έναντι όλων των άλλων.

    Ταυτόχρονα, η απότομη πτώση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου παγκοσμίως είχε μικτό αντίκτυπο στα νομίσματα. Το ευρώ διατήρησε την αξία του έναντι του δολαρίου μετά από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ που ηρέμησε τις περιφερειακές αγορές χρέους. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είχαν μια μικτή εβδομάδα, άλλα ανοδικά, άλλα κάτω, χωρίς κάποια ξεκάθαρη τάση να οδηγεί τις επιδόσεις.

    Τώρα που οι βασικές συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας είναι πια πίσω μας, οι αγορές θα επικεντρωθούν σε κορυφαία και συμπίπτοντα μακροοικονομικά δεδομένα, για να διαπιστώσουν εάν είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ύφεσης που είναι εμφανείς στις αγορές μετοχών. Η Πέμπτη διαμορφώνεται ως ημέρα κλειδί από αυτή την άποψη, καθώς τότε δημοσιεύονται οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

    Οι δείκτες αυτοί είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικοί για Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένουμε ότι όλοι οι δείκτες και στις τρεις οικονομικές ζώνες θα παραμείνουν συνεπείς με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που μπορεί να αμβλύνει τους φόβους για ύφεση.

    Στερλίνα

    Η Τράπεζα της Αγγλίας επεφύλαξε στους επενδυτές μια ακόμη αλλαγή κατεύθυνσης στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα. Ενώ η άνοδος των επιτοκίων ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη από την αγορά, δόθηκε έμφαση στην ευελιξία, στην ανταπόκριση σε πληθωριστικές εκπλήξεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κατά 50 μονάδων βάσης, εφόσον χρειαζόταν.

    Η στερλίνα αντέδρασε καλά στα νέα, και παρόλο που έχασε λίγο την Παρασκευή, έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα, εκτός από τη βασική ανακοίνωση PMI, θα δούμε την έκθεση πληθωρισμού για τον Μάιο. Μια νέα αύξηση ρεκόρ θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές να τιμολογήσουν σε περισσότερες σε περισσότερες αυξήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, και κάπως παράδοξα να χρησιμεύσει για τη στήριξη της λίρας.

    Ευρώ

    Η έκτακτη επί τούτου συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προέκυψε από τις εκρηκτικές διαφορές μεταξύ του περιφερειακού κρατικού χρέους και του χρέους των βασικών χωρών ηρέμησε τις αγορές, παρά την απουσία δημοσιοποίησης λεπτομερειών. Αν και αυτό ήταν αρκετό για να τεθεί ένα προσωρινό κατώτατο όριο στο κοινό νόμισμα, αναμένουμε ότι οι αγορές θα απαιτήσουν λεπτομέρειες σύντομα.

    Οι προγραμματισμένοι ομιλητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να ρίξουν το απαραίτητο φως για την πορεία του νομίσματος. Πέρα από αυτό, οι δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αναμένεται να βάλουν τέλος στους φόβους άμεσης συρρίκνωσης και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για ένα υψηλότερο ευρώ.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντέδρασε στην έκπληξη του πληθωρισμού της προηγούμενης εβδομάδας, με μια τεράστια άνοδο 75 μονάδων βάσης, την πρώτη σε τρεις δεκαετίες και στέλνοντας ένα έντονα επιθετικό μήνυμα. Ενώ τα χρηματιστήρια και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου γενικά αντέδρασαν όπως θα περίμενε κανείς (αρνητικά), η απόδοση του δολαρίου ήταν πιο ανάμεικτη και το νόμισμα δεν κατάφερε να σημειώσει ένα πραγματικά πειστικό ράλι.

    Οι δείκτες PMI κινούνται γενικά λιγότερο στην αγορά στις ΗΠΑ από ό,τι αλλού. Αντίθετα, η αγορά θα επικεντρώσει στην ετήσια παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Κογκρέσο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου αναμένουμε να διευκρινίσει περαιτέρω τον βαθμό στον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι διατεθειμένη να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να φέρει τον πληθωρισμό ξανά στον στόχο.



    ΣΧΟΛΙΑ