• ΑΓΟΡΕΣ

    Δύο ημέρες πτώσης, δύο ανόδου και μία…κενή, συνέθεσαν την εβδομαδιαία εικόνα του Χρηματιστηρίου


    Μία… πολυποικιλιακή εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (από margin calls, stop loss, νέα ιστορικά χαμηλά, short covering)  ήταν αυτή που διανύσαμε, με τις τράπεζες να ξεκινούν άκρως επιθετικά την πτώση, με την κορύφωση να έρχεται στη συνεδρίαση της Τρίτης, για να έρθει η αντίδραση της Τετάρτης, η σταθεροποίηση της Πέμπτης  και τα σημαντικά κέρδη της Παρασκευής.

    Στην παραπάνω περιγραφή, η συναλλακτική δραστηριότητα έβαινε μειούμενη. Th Δευτέρα και την Τρίτη ο πτωτικός όγκος ήταν μεγάλος, ενώ η αντίδραση και η άνοδος την Τετάρτη και την Παρασκευή  ήταν με ελάχιστους τζίρους. Η Πέμπτη θα μπορούσε να θεωρηθεί μία…κενή ημέρα για την εγχώρια αγορά. Η μόνη…απόχρωση ήταν το ανοδικό πέταγμα στη μετοχή του Ιασώ.

    Στην πτώση των συναλλαγών συνηγόρησε και η αργία/ ημιαργία της Wall Street, η οποία άφησε την αίσθηση ότι η επόμενη εβδομάδα θα έρθει με μεγάλη μεταβλητότητα καθώς…εκπνέει την Παρασκευή το Rebalancing του ΜSCI.

    Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,2% και ο Γενικός Δείκτης -3,69%, ενώ στις επιμέρους μετοχές τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του Μυτιληναίου (-13,3%). Αλώβητες βγήκαν οι Motor Oil (+1,84%) και Τιτάνας (+0,20%).

    Στη σημερινή συνεδρίαση πρωταγωνιστής έστω και με χαμηλό τζίρο ήταν οι μετοχές των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 4%. Το σχέδιο της ΤτΕ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, αν και με επιφυλακτικότητα, μεταφράστηκε ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

    H Εurobank σημείωσε άνοδο 4,98%, η Alpha Bank (+4,04%), η Τρ. Πειραιώς (+3,33%) και η ΕΤΕ (+3,13%).

    Στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΟΤΕ (-1,49%), Coca Cola (-1,09%) και ΑΔΜΗΕ (-1,03%) μεταξύ άλλων.

    Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 28% κατέγραψε η μετοχή του ΙΑΣΩ, με το σημερινό κλείσιμο να διαμορφώνεται στα 1,14 ευρώ ήτοι 6,54% υψηλότερα.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα 16,52 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ