• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Χρηματιστηριακή διόρθωση 5%-10% πιθανή μέχρι το τέλος της χρονιάς

    Deutsche Bank


    Διόρθωση στα χρηματιστήρια της τάξης του 5% με 10% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς είναι η πρόβλεψη της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων θεσμικών επενδυτών σε έρευνα-σφυγμομέτρηση της Deutsche Bank τον Σεπτέμβριο, ένδειξη ότι οι επαγγελματίες του χώρου των επενδύσεων είναι επιφυλακτικοί ότι η κούρσα στις αγορές μετοχών φτάνει στο τέλος της.

    Η σφυγμομέτρηση των ειδικών έλαβε χώρα στις 7 με 9 Σεπτεμβρίου σε 550 επαγγελματίες των επενδύσεων παγκοσμίως και το συμπέρασμα ήταν οτι το 58% περιμένει διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές.

    Ποσοστό 10% εκτιμά ότι η διόρθωση θα είναι μεγαλύτερη του 10%, ενώ 31% των ερωτηθέντων δεν βλέπει διόρθωση μέχρι το τέλος του 2021.

    Και άλλες επενδυτικές τράπεζες όπως η BofA, η Morgan Stanley, η Citi και η Credit Suisse προέβησαν σε σύσταση στους πελάτες τους να την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν την έκθεση τους σε μετοχές.

    Η Morgan Stanley είναι επιφυλακτική όσον αφορά τις αμερικανικές μετοχές και ιδιαίτερα τους κλάδους υψηλής ανάπτυξης που είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε άνοδο των επιτοκίων.

    Αντίθετα η BNP Paribas σε έκθεση της εκτιμά ότι ο δείκτης S&P 500 προς το τέλος της χρονιάς θα διατηρήσει τα τωρινά του επίπεδα.

    Η μεγαλύτερη ανησυχία της Citi έχει να κάνει με την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκεται στο μεταίχμιο του να φρενάρει, εξέλιξη που θα είναι σημαντική για τις αγορές που σερφάρουν στα κύματα φθηνού χρήματος.

    Μια μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα ενισχύσει την εξάρτηση της χρηματιστηριακής αγοράς από τις κεντρικές τράπεζες σε μια φάση όπου αυτές αρχίζουν να σηκώνουν το πόδι από το γκάζι.

    Η ΒofA βλέπει τον δείκτη S&P 500 στις 4.250 μονάδες, περίπου 6% χαμηλότερα από τα τωρινά του επίπεδα στο τέλος της χρονιάς σύμφωνα με έκθεση της με τίτλο ‘Τα καναρίνια τιτιβίζουν’. Ο στόχος της για τον S&P 500 στο τέλος του 2022 είναι 2% υψηλότερα από τα τωρινά του επίπεδα.

    Από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου, τρομαγμένες από την πανδημία και τις επιπτώσεις στην οικονομία, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά με την στήριξη που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες με τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη της MSCI να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε.

    Οι οικονομίες και η κερδοφορία των επιχειρήσεων ανέκαμψαν με ταχύτερους ρυθμούς από τις προσδοκίες όμως τα νέα στοιχεία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα, δείχνουν οτι ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνεται.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Deutsche Bank, η πανδημία COVID-19 παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σταθερότητα των χρηματιστηριακών αγορών καθώς το 53% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκφράζουν ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοιού που ξεφεύγουν από τα εμβόλια.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πορεία του πληθωρισμού.

    Ποσοστό 32% ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι δυνατοί ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης να αποδειχτούν βραχύβιοι όπως επίσης και για ενδεχόμενο λάθος στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών ως ρίσκα για τη σταθερότητα των αγορών.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ