• Cryptocurrencies

    Ποια είναι η “κροκόδειλος της Wall Street” που συνελήφθη για κλεμμένα Bitcoin αξίας 4,5 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Ilya “Dutch” Lichtenstein και Heather Rhiannon Morgan


    H αυτοαποκαλούμενη «κροκόδειλος της Wall Street» και ο σύζυγός της συνελήφθησαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Μανχάταν την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος κλεμμένων Bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Ilya “Dutch” Lichtenstein, 34 ετών, και η Heather Rhiannon Morgan, μια 31χρονη επιχειρηματίας blogger και ράπερ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Tik Tok, κρατούνται με την κατηγορία της συνωμοσίας για ξέπλυμα 119.754 Bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα, λένε οι αρχές, προήλθε από την εισβολή χάκερ που σημειώθηκε το 2016 στην Bitfinex, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ανήκει και διαχειρίζεται η iFinex Inc.

    Η αξία των bitcoin την εποχή της κλοπής ήταν 71 εκατ. δολάρια και σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 4,5 δισ. δολάρια.

    Kατά την πρώτη εμφάνιση τους στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν το απόγευμα της Τρίτης, η Morgan φορούσε ένα λευκό φούτερ με κουκούλα και είχε τα μακριά μαλλιά της κάτω. Ο Lichtenstein, που ακούει στο ψευδώνυμο «Ολλανδός», εμφανίστηκε φορώντας τζιν και ένα γκρι πουκάμισο. Κανείς από τους δύο δεν φορούσε χειροπέδες, ούτε μίλησε δημόσια. Οι δικηγόροι τους — έχουν χωριστό συνήγορο — διατύπωσαν τις θέσεις τους. Η δίκη θα διεξαχθεί τελικά στην Ουάσιγκτον.

    Ο δικαστής όρισε εγγύηση και για τους δύο. Τρία εκατομμύρια δολάρια για την Morgan, ζητώντας από τους γονείς της να βάλουν το σπίτι τους ως εγγύηση. Για τον Lichtenstein, το ποσό ορίστηκε στα πέντε εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση ζήτησε αρχικά από τον δικαστή να μην τους αφήσει ελεύθερους. Καθένας αντιμετωπίζει την πιθανότητα ποινής φυλάκισης 20 ετών, επομένως έχουν το κίνητρο να διαφύγουν, είπε ένας εισαγγελέας στον δικαστή.

    Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια. Ή πριν από 10 χρόνια. Το τολμηρό σχέδιο του ζευγαριού, όπως διατυπώθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές, και ο προκλητικός τρόπος ζωής τους, φαινόταν φυσιολογικός για την εποχή που διανύουμε.

     

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι τα Bitcoin που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής χάκερ το 2016, μεταφέρθηκαν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από τον Lichtenstein και στη συνέχεια σε ένα που ελέγχεται από το ζευγάρι μέσω ενός περίπλοκου σχήματος ξεπλύματος.

    Τα κρυπτονομίσματα άξιζαν 71 εκατομμύρια δολάρια το 2016. Τώρα αξίζουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι τιμές του Bitcoin έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ tokens αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακτήθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Το ζευγάρι δεν κατηγορήθηκε για το χακάρισμα.

    Η αποκαθήλωση

    Μέχρι την Τρίτη, η Morgan και ο Lichtenstein ζούσαν τις ζωές που είχαν δημιουργήσει μέσω των social media. Ακόμη και η πρόταση γάμου του Lichtenstein το 2019 φάνηκε να στοχεύει στην τόνωση της καριέρας της μελλοντικής συζύγου του, γνωστής και ως Razzlekhan, καλλιτέχνιδας που ειδικεύεται στο κολάζ, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και το σχέδιο μόδας.

    Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Lichtenstein είπε ότι σχεδίαζε την πρόταση γάμου μέσα από «μια παράξενη, δημιουργική καμπάνια μάρκετινγκ πολλαπλών καναλιών».

    Αυτή η καμπάνια περιείχε αφίσες και ψηφιακές διαφημίσεις που «αιχμαλώτιζαν την ουσία της Razzlekhan: σουρεαλιστική, μυστηριώδης, ανατριχιαστική και σέξι».

    Έκανε πρόταση γάμου στην Morgan καθώς εικόνες του προσώπου της έλαμπαν σε μια ψηφιακή διαφημιστική πινακίδα.

    Η Morgan, από την πλευρά της, δημοσίευε επίσης singles και μουσικά βίντεο στο YouTube. Στο τραγούδι της “Versace Bedouin”, το 2019, περπατά σε πλακόστρωτα δρομάκια στην οικονομική περιοχή της Νέας Υόρκης και φορά ένα αστραφτερό χρυσό μπουφάν μπροστά από ένα άγαλμα του George Washington.

    Ως «Κροκόδειλος της Wall Street», ράπαρε επίσης για επενδυτικές στρατηγικές, αποκαλώντας τον εαυτό της moneymaker που του αρέσει το ρίσκο. Ήταν επίσης ενεργή TikToker. Σε ένα από τα βίντεό της, η Morgan έκανε ραπ σε ελεύθερο στυλ σχετικά με την επένδυση της σε μετοχές meme που συζητούνται συχνά στην ομάδα “Wall Street Bets”.

    Ο Tarun Chitra και η Ruthie Nachmany, συνιδρυτές της σειράς ομιλιών NYC Salon, θυμήθηκαν μία συνάντηση τους με την Morgan τον Ιούλιο του 2019. Η Morgan τους είπε ότι είχε μόλις πετάξει στην πρώτη θέση από την Ιαπωνία και πρότεινε να είναι ομιλήτρια στις εκδηλώσεις τους.

    «Πραγματικά εξεπλάγην που ήξερε τόσα πολλά για τα κρυπτονομίσματα», θυμάται ο Chitra.

    Η ομιλία της Morgan, που πραγματοποιήθηκε στο Williamsburg Hotel, στο Μπρούκλιν, είχε τίτλο, “How to Social Engineer Your Way Into Anything”. Όρισε την κοινωνική μηχανική ως «την πράξη χειραγώγησης κάποιου για να αποκαλύψει πληροφορίες ή να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια».

    Όπως είπε στο ακροατήριο, είχε στείλει 10.000 email την προηγούμενη δεκαετία και είχε βοηθήσει 720 εταιρείες να βελτιώσουν τις καμπάνιες email τους.



    ΣΧΟΛΙΑ