• Cryptocurrencies

    Έσοδα μαμούθ για την FTX έφερε το ράλι στα κρυπτονομίσματα το 2021 – Ετοιμάζει νέες εξαγορές;

    • NewsRoom


    H FTX κατάφερε να βγάλει 1 δισεκατομμύριο ευρώ την εποχή που τα κρυπτονομίσματα μεσουρανούσαν.  Τα ελεγμένα οικονομικά στοιχεία δίνουν μια σπάνια ματιά στα οικονομικά της ιδιωτικής εταιρείας. Η FTX ήταν κερδοφόρα, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο και γνώρισε ιλιγγιώδη ανάπτυξη.

    Τα παραπάνω, καθώς και άλλα στοιχεία για την εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας, επιβεβαιώθηκαν μετά έπειτα από μια παρουσίαση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του δισεκατομμυριούχου Sam Bankman-Fried σε επενδυτές. Κίνηση που «άναψε» την φημολογία γύρω από μια νέα επικείμενη επένδυση, καθώς θεωρείται παράξενο μια τέτοια κερδοφόρα επιχείρηση να επιχειρεί να αντλήσει νέα κεφάλαια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα με γνώση, η FTX φαίνεται πράγματι έτοιμη να ετοιμάζεται για νέες εξαγορές.

    Τα έσοδα του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000% από 89 εκατομμύρια δολάρια σε 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Η κερδοφορία του, όπως πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το μετράτε. Τα λειτουργικά έσοδα ήταν 272 εκατομμύρια δολάρια, από 14 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η FTX σημείωσε καθαρά έσοδα 388 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, από μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

    Η εικόνα της εταιρείας και η δημόσια διαπραγμάτευση

    Η εταιρεία απέφερε έσοδα 270 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 και βρισκόταν σε καλό δρόμο για έσοδα περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με ένα επενδυτικό κατάστρωμα που μοιράστηκε το CNBC. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς άντεξε ο FTX το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έπεσαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου λεγόμενου «Crypto Winter».

    Συγκριτικά, η δημόσια διαπραγμάτευση Coinbase γνώρισε επίσης μια έκρηξη μετρητών κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς κρυπτογράφησης, με έσοδα 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε έσοδα 808,3 εκατομμυρίων δολαρίων, μείωση 64% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έκπληξη καθαρής ζημίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 1,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρά έσοδα ένα χρόνο νωρίτερα, ως λιανική όγκοι συναλλαγών με κρατήρες.

    H αρχή και η εξέλιξη της FTX

    Η FTX ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από τον πρώην έμπορο ποσοτήτων της Wall Street, Sam Bankman-Fried. Ο 30χρονος Διευθύνων Σύμβουλος έχει πρόσφατα παρέμβει ως ο ύστατος δανειστής του κλάδου, επιδιώκοντας να σταματήσει τις εταιρείες καθώς η ρευστότητα στερεύει. Εκτός από τα πολλαπλά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες του Bankman-Fried προσπάθησαν επίσης να αποκτήσουν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Τον Ιούλιο, η FTX υπέγραψε συμφωνία που της δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει τον δανειστή BlockFi και βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά της νοτιοκορεατικής Bithumb. Η FTX προσφέρθηκε επίσης να αγοράσει το Voyager τον Αύγουστο, αλλά απορρίφθηκε για αυτό που η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ήταν «χαμηλή προσφορά μπάλας».

    Η FTX είχε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τέλος του περασμένου έτους και περιθώρια κέρδους 27%, σύμφωνα με τα έγγραφα. Τα περιθώρια ήταν πιο κοντά στο 50% εάν αφαιρεθούν τα έξοδα διαφήμισης και «σχετιζόμενων μερών». Συγκέντρωσε για τελευταία φορά χρήματα τον Ιανουάριο, συγκεντρώνοντας 400 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως το SoftBank’s Vision Fund 2 και η Tiger Global, σε αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Παγκόσμιο ίδρυμα

    Η FTX ιδρύθηκε σε μια εποχή που η Coinbase και η Binance είχαν σταθεροποιηθεί ως οι μεγαλύτεροι τόποι συναλλαγών στον κόσμο. Το Coinbase εξακολουθεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στο Binance των ΗΠΑ.

    Η FTX Trading Ltd. έχει την έδρα της στην Αντίγκουα, με τις αγορές παραγώγων FTX με έδρα τις Μπαχάμες, όπου ζει ο Bankman-Fried. Η FTX Trading αγόρασε πρόσφατα την Digital Assets DA AG, από την Ελβετία, καθώς και την IFS Group και την Hive από την Αυστραλία – ανεβάζοντας το σύνολο σε 15 μικρότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της εκτείνονται μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γερμανία, το Γιβραλτάρ, τη Σιγκαπούρη, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα έγγραφα. Οι εταιρείες κρυπτογράφησης συχνά αποκτούν νεοφυείς επιχειρήσεις για να λάβουν γρήγορα τις κατάλληλες ρυθμιστικές άδειες για να δημιουργήσουν καταστήματα σε μια νέα χώρα. Η FTX ξόδεψε περίπου το 15% των εσόδων για διαφήμιση και μάρκετινγκ το 2021, σύμφωνα με τα έγγραφα.

    Εντείνει τις προσπάθειες για επέκταση λιανικής

    Το χρηματιστήριο κρυπτογράφησης επεκτείνεται επίσης στο χρηματιστήριο. Ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση μετοχών εβδομάδες αφότου η Bankman-Fried ανέλαβε παθητικό μερίδιο 7,6% στην Robinhood, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η FTX θέλει να αγοράσει την εφαρμογή διαπραγμάτευσης σε μια δέσμευση για λογαριασμούς λιανικής στις ΗΠΑ. Οι Robinhood και Bankman-Fried έχουν αρνηθεί ότι υπάρχει συμφωνία στα σκαριά.

    Η FTX έχει σίγουρα εντείνει τις προσπάθειές της για επέκταση λιανικής. Αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι κυρίως ένας χώρος για πιο εξελιγμένους εμπόρους που χρησιμοποιούν παράγωγα – είτε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είτε δικαιώματα προαίρεσης. Περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων προήλθαν από προμήθειες διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ περίπου το 16% προήλθε από τις λεγόμενες συναλλαγές spot. Οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και παραγώγων τείνουν να είναι πιο προσοδοφόρες για τις συναλλαγές.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Σε επικαιροποίηση η διαδικασία διευθέτησης

    Σκρέκας: «Δεν κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά που άλλαξαν πάροχο αλλά έχουν οφειλές από προηγούμενο»

    Συνολικά 1.101 οι δικαιούχοι Νέοι Αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου



    ΣΧΟΛΙΑ