• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την πορεία του κρυπτονομίσματος το 2022

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Το 2021 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά για το Bitcoin. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα κατέγραψε άνοδο άνω του 70% από τις αρχές του έτους, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση όλης της αγοράς crypto στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Παράλληλα, το 2021 η πρώτη μεγάλη εταιρεία κρυπτονομισμάτων, η Coinbase εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με αυξημένη συμμετοχή από τις τράπεζες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, ενώ έγκριση έλαβε στις ΗΠΑ και το πρώτο ETF που συνδέεται με το bitcoin.

    Ωστόσο, ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος και οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών έχουν περιορίσει τις προοπτικές του bitcoin τον τελευταίο καιρό και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να οδεύει προς ύφεση.

    Kαθώς το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μία χρονιά με μεγάλη μεταβλητότητα για τα ψηφιακά νομίσματα, το CNBC συγκέντρωσε τις μεγαλύτερες προβλέψεις των αναλυτών για αυτά.

    Η συντριβή του Bitcoin

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι το bitcoin αναμένεται να σημειώσει απότομη πτώση τους επόμενους μήνες.

    To token εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο. Τώρα κινείται γύρω από τα 50.000 δολάρια, σχεδόν 30% χαμηλότερα. Οι σοφοί της Wall Street ορίζουν ως bear markets τις αγορές όταν σημειώσουν πτώση 20% και πάνω από τα πρόσφατα υψηλά τους, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το bitcoin είναι γνωστό για την αστάθειά του.

    Η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, εκτιμά ότι το bitcoin θα φτάσει τα 10.000 δολάρια το 2022, εξαλείφοντας ουσιαστικά όλα τα κέρδη που κατέγραψε  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

    «Αν ήμουν επενδυτής τώρα, θα σκεφτόμουν να βγω από το bitcoin σύντομα γιατί η τιμή του πιθανότατα θα καταρρεύσει τον επόμενο χρόνο», είπε η Alexander. Η πτωτική εκτίμηση της βασίζεται στην ιδέα ότι το bitcoin «δεν έχει θεμελιώδη αξία» και χρησιμεύει περισσότερο ως «παιχνίδι» παρά ως επένδυση.

    Η Alexander προειδοποιεί ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να καταρρεύσει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, μετά από μια μεγάλη αύξηση της τιμής του. Το 2018, το ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε κοντά στα 3.000 δολάρια αφού σκαρφάλωσε στο υψηλό των σχεδόν 20.000 δολαρίων λίγους μήνες νωρίτερα. Οι υποστηρικτές του token συχνά λένε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, καθώς περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές εισέρχονται στην αγορά crypto.

    «Αναμφίβολα, το διάγραμμα τιμών του Bitcoin φαίνεται να παρακολουθεί πολλές ιστορικές φούσκες και καταρρεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο πολλοί το υποστηρίζουν λέγοντας «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά» όπως συμβαίνει και με άλλες φούσκες», δήλωσε ο Todd Lowenstein, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών του private banking της Union Bank.

    Μια κοινή άποψη επένδυσης για το bitcoin είναι ότι χρησιμεύει ως αντιστάθμιση έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού που προκάλεσαν τα κυβερνητικά οικονομικά κίνητρα. Ο Lowenstein υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαγής πολιτικής της Federal Reserve, εξέλιξη που θα αναιρέσει το συγκεκριμένο επιχείρημα για το bitcoin.

    «Οι παραμυθένιες συνθήκες τελειώνουν και το κύμα ρευστότητας υποχωρεί, κάτι που θα βλάψει δυσανάλογα τις υπερτιμημένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τους κερδοσκοπικούς τομείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων», τόνισε.

    Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το πάρτι των crypto θα τελειώσει το 2022. «Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, δηλαδή η μείωση του tapering από τη Fed, έχει αποφασιστεί και πιθανότατα έχει ήδη τιμολογηθεί», δήλωσε ο Yuya Hasegawa, αναλυτής της αγοράς crypto στην ιαπωνική Bitbank.

    Tο πρώτο ETF στο bitcoin

    Μια μεγάλη εξέλιξη που αναμένουν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων το 2022 είναι η έγκριση του πρώτου  ETF στο spot bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Παρόλο που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε φέτος το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγμάτευσης του Bitcoin Strategy ETF της ProShares, το συγκεκριμένο προϊόν παρακολουθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin αντί να παρέχει στους επενδυτές άμεση έκθεση στο ίδιο το κρυπτονόμισμα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χρηματοοικονομικά παράγωγα που υποχρεώνουν έναν επενδυτή να αγοράσει ή να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο σε μεταγενέστερη ημερομηνία και σε μια συμφωνημένη τιμή. Με την παρακολούθηση των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντί του ίδιου του bitcoin, λένε οι ειδικοί, το ETF της ProShares θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για αρχάριους traders, πολλοί από τους οποίους επενδύoυν σε crypto.

    Η Grayscale Investments έχει υποβάλει αίτηση για να μετατρέψει το bitcoin fund της, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, σε spot ETF. Και υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές ETF bitcoin που περιμένουν στην ουρά για να κάνουν ανάλογη κίνηση.

    Η στροφή στην DeFi

    Καθώς η βιομηχανία των crypto εξελίσσεται, το μερίδιο του bitcoin στην αγορά έχει μειωθεί, ενώ άλλα ψηφιακά νομίσματα όπως το ethereum αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο.

    Αυτό είναι κάτι που αναμένουν οι αναλυτές να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερο μικρότερα crypto με την ελπίδα να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

    H Alexander ξεχωρίζει το ethereum, το solana, το polkadot και το cardano ως τα νομίσματα που αξίζει να παρακολουθεί κανείς το 2022.

    «Καθώς οι μικροεπενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους της διαπραγμάτευσης του bitcoin, ειδικά σε πλατφόρμες χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες, θα στραφούν σε άλλα νομίσματα που ανήκουν σε blockchains, τα οποία στην πραγματικότητα διαδραματίζουν ουσιαστικό και θεμελιώδη ρόλο στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση», υποστήριξε.

    «Αυτή τη περίοδο τον επόμενο χρόνο προβλέπω ότι η κεφαλαιοποίηση του bitcoin θα είναι μισή από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των νομισμάτων έξυπνων συμβολαίων”, επισήμανε.

    Οι εξελίξεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων, όπως η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί «πιθανότατα να είναι οι τομείς με την υψηλότερη ανάπτυξη στα crypto», δήλωσε ο Bryan Gross, διαχειριστής δικτύου στην πλατφόρμα crypto ICHI. H αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) στοχεύει στην αναδημιουργία παραδοσιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ενώ τα DAO μπορούν να θεωρηθούν ως ένας νέος τύπος κοινότητας διαδικτύου.

    Τα συνολικά χρήματα που κατατέθηκαν σε υπηρεσίες DeFi ξεπέρασαν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος και οι ειδικοί αναμένουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω το 2022.

    Μεγάλη χρονιά στο ρυθμιστικό μέτωπο

    Οι ρυθμιστικές αρχές έπληξαν τα κρυπτονομίσματα φέτος, με την Κίνα να απαγορεύει πλήρως όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά και τις αρχές των ΗΠΑ να καταπολεμούν ορισμένες πτυχές της αγοράς. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τον κλάδο το 2022.

    «Το 2022 θα είναι μια μεγάλη χρονιά στο ρυθμιστικό μέτωπο, αναμφίβολα», είπε ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος της πλατφόρμας crypto, Luno. «Το ενδιαφέρον από διάφορες κυβερνήσεις, και ειδικά των ΗΠΑ, να θέσουν ρυθμίσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο”.

    Οι ειδικοί λένε ότι ένας άλλος βασικός τομέας που οι ρυθμιστικές αρχές θα επικεντρωθούν πιθανότατα το επόμενο έτος είναι τα stablecoins. Πρόκειται για tokens των οποίων η αξία συνδέεται με την τιμή υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων όπως το δολάριο ΗΠΑ. Το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο καθώς υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το εάν διατηρεί αρκετά περιουσιακά στοιχεία στα αποθεματικά του για να δικαιολογήσει την πρόσδεσή του στο δολάριο.

    «Αναμφισβήτητα θα υπάρξει περισσότερος έλεγχος γύρω από τα σταθερά νομίσματα, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την αξιοπιστία των υποκείμενων εξασφαλίσεων και του ποσού της μόχλευσης που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε ο Lowenstein.



    ΣΧΟΛΙΑ