• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Χάσμα… τραπεζών στο ταμπλό – Τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια το χθεσινό ράλι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Σήμερα Πέμπτη, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης τα οποία θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές.

    Την Παρασκευή ακολουθεί Eurobank (α’ τρίμηνο 2020), ενώ  υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με την έξοδο 4 ελληνικών μετοχών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν) από την σύνθεση του βασικού δείκτη αναφοράς και την είσοδο τους στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Small Cap).

    Αυτό, ενώ ο κλάδος υπεραπέδωσε χθες με κέρδη πάνω από 10%, αλλάζοντας επί της ουσίας την τεχνική τους εικόνα και από το χαμηλό των 265 μονάδων τον περασμένο Μάρτιο πλέον ατενίζουν τις 360 (σ.σ. 359 το χθεσινό κλαδικό κλείσιμο) και γιατί όχι τις 365 μονάδες, επίπεδα τα οποία είχε επιχειρηθεί να διασπαστούν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

    To δε χάσμα του τραπεζικού κλάδου και των μετοχών που τον απαρτίζουν, ειδικά των συστημικών τραπεζών σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό και κυρίως τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι μεγάλο. Με τις απώλειες της αγοράς από την αρχή του χρόνου 28%, υπάρχουν τραπεζικές μετοχές που υποχωρούν 68% και μέσα στην κρίση έφτασαν να γράφουν απώλειες 72%.

    Παρά τη χθεσινή άνοδο των τραπεζών και το ράλι του προηγούμενου διαστήματος, η απόσταση είναι μεγάλη. Η πτώση της Alpha σε σχέση με την 31/12 ανέρχεται σε 68,2%, στην Εθνική σε 57,19%, στην Eurobank σε 53,8% και στην Πειραιώς σε 51,84%.

    Χειρότερα σε σχέση με την πορεία της αγοράς από το τέλος του 2019 τα έχουν πάει ακόμα η Ελλάκτωρ με πτώση 45,3%, ενώ χθες πραγματοποίησε ράλι 9,4% ενόψει της επέκτασης της Αττικής Οδού, Aegean κατά 45,2% που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας της δεινής θέσης του κλάδου των αερομεταφορών παγκοσμίως, Βικοχάλκο 33,24%, Τιτάν 33,02%,  Φουρλής 31,78% λόγω του lockdown, Μότορ Όιλ 30,02% λόγω υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ κατά 29,72%. Δώδεκα μετοχές δε, τα έχουν πάει καλύτερα από την απόδοση της αγοράς σε σχέση με το τέλος του 2019, μεταξύ των οποίων ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Lamda, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo, EYΔΑΠ και Σαράντης.

    Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ όχι απλώς έχουν καλύτερη πορεία από αυτή της αγοράς, αλλά γράφουν και θετικό πρόσημο με τα κέρδη της πρώτης να ξεπερνούν το 30%.

    Το επόμενο τριήμερο χρηματιστηριακά, μένει να φανεί αν η αγορά θα μείνει πάνω από την αντίσταση των 645 μονάδων και θα επιχειρήσει κίνηση προς τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών που είναι οι 692 μονάδες. Κι αυτό, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες υπερβολές επέφερε η πτώση. Αν δε, συνεχιστεί ο υψηλός τζίρος που είδαμε χθες, πάνω από τα 124 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά επανέρχεται στα μόνιτορς της προσοχής των ξένων διαχειριστών.



    ΣΧΟΛΙΑ