• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουδεμία έκπληξη: Σάκος του μποξ οι τραπεζικές μετοχές


    Ουδεμία έκπληξη δε θα έπρεπε να δημιουργεί σε κανέναν η πτώση που σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών από το μεσημέρι και μετά, δεδομένων των εύθραυστων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται οποιαδήποτε διαλεύκανση σε κανένα από τα δύο τοπία. Στο -0,93% και τις 616,96 μονάδες έκλεισε λοιπόν ο Γενικός Δείκτης Τιμών, υποχωρώντας αρκετά βίαια από τη βάση των 620, παρασυρόμενος ως συνήθως από τις τραπεζικές μετοχές και κατ’ επέκτασιν από αρκετούς από τους υπόλοιπους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,11% κλείνοντας στις 378,48 μονάδες.

    Ουδεμία έκπληξη δεν δημιουργεί η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των 42,99 εκατομμυρίων ευρώ, με εγχώριους και ξένους επενδυτές να κρατάνε το ΧΑ χαμηλά στις επενδυτικές τους προτιμήσεις, πολλώ δε μάλλον εν μέσω των αναταράξεων που ενισχύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

    Όπως σημείωσε στην ομιλία του, απευθυνόμενος στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης, ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, «είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί να παραμείνουν στην πορεία τους», υπενθυμίζοντας ότι  οι ξένοι ελεγκτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τη χώρα στενά. Οι ίδιοι ελεγκτές θα επισκεφτούν την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ιδιαιτέρως ανήσυχοι ότι ο Πρωθυπουργός θα εφαρμόσει τις παροχές που έχει αναγγείλει και εξεχόντως προβληματισμένοι με το υψηλό απόθεμα ΝPEs που διατηρούν ακόμη οι ελληνικές τράπεζες.

    Ουδεμία έκπληξη δεν έκρυβε η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή και ουδεμία έκπληξη δεν πρέπει να αναμένεται αναφορικά με το αποτέλεσμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η «κινητικότητα» των μικρότερων κομμάτων και η επιλογή τους να ψηφίσουν κατά βούλησιν και εκτός κομματικής γραμμής, θα φέρει σίγουρα το επιθυμητό από την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

    Μια μικρή έκπληξη, ομολογουμένως, έφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει το χρόνο της με τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας “για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια”, καθώς και η πρόσκλησή της προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε debate, σαν να επρόκειτο να κυρώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός τη συμφωνία.

    Ουδεμία έκπληξη δεν αποτελεί η είδηση ότι τα ξένα funds αύξησαν τα shorts τους στις ελληνικές τράπεζες από τη Δευτέρα και μετά, βρίσκοντας (δυστυχώς όχι μοναδική) ευκαιρία στην άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου που σημειώθηκε με την πολιτική αναμπουμπούλα του Σαββατοκύριακου και που έχει χρηματιστηριακά κύριο θύμα τον ήδη εκτεθειμένο κλάδο.

    Η αληθινή έκπληξη θα ήταν η εξεύρεση λύσης για την πραγματική πληγή που αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν ματώσει τις ελληνικές τράπεζες και γκρεμίζουν οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται στη χρηματιστηριακή τους αξία, θυμίζοντας στους παρατηρητές του ΧΑ το γεφύρι της Άρτας. Δυστυχώς, ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει και την κατεύθυνση αλλά και την πυξίδα του και θα ήταν αστείο να μιλάει κανείς για άνοδο της ελληνικής αγοράς, χρηματιστηριακής και μη, μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα αυτό.

    Στο πλαίσιο αυτό, σημερινή εικόνα στις συστημικές διαμορφώθηκε ως εξής: -9,54% σημείωσε η Alpha Bank (ΑΛΦΑ 0,91€), -4,20% η Εθνική (ΕΤΕ 0,958€), -3,55% η Πειραιώς (ΠΕΙΡ 0,68€) και -2,67% η Eurobank (ΕΥΡΩΒ -2,67%).

    Στο ταμπλό του Large Cap άνοδο άνω του 1% σημείωσαν ΟΠΑΠ (8,19€ +3,02%), ΤΕΝΕΡΓ (5,58€ +2,57%), ΣΑΡ (7,16€ +1,70%), ΦΡΛΚ (4€ +1,27%) και ΑΔΜΗΕ (1,488€ +1,22%). Αντίστοιχη πτώση σημείωσαν ΒΙΟ (2,60€ -2,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,234€ -2,22%), ΓΡΙΒ (8,28€ -2,01%), ΛΑΜΔΑ (5,78€ -1,87%), ΕΧΑΕ (3,59€ -1,64%), ΔΕΗ (1,295€ -1,60%), ΤΙΤΚ (20,20€ -1,46%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (4,15€ -1,19%).



    ΣΧΟΛΙΑ