ΑΓΟΡΕΣ

Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει με το επταετές ομόλογο στην κανονικότητα


Η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπου οι επενδυτές θα μπαίνουν σε μια αγορά με βάθος, επιλέγοντας να διαβάζουν τεχνικά στοιχεία των αγορών αντί για Εκθέσεις των θεσμών, αναφέρει το Bloomberg σχολιάζοντας την επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με το επταετές ομόλογο, με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,9%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει χρόνο για να αξιοποιήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και την υποστήριξη των επενδυτών για τη δημοσιονομική της μεταρρύθμιση.

«Η Ελλάδα θέλει να πετύχει τον ετήσιο στόχο χρηματοδότησής της» και να στείλει το μήνυμα «ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο, λόγω της υψηλής ζήτησης διαμορφώθηκε τελικά στο στο 1,9% – χαμηλότερα από το 2,1% που ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα πώλησε επταετή ομόλογα τον Φεβρουάριο του 2018, συγκεντρώνοντας 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%. Αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ανάδοχοι της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου ανέλαβαν ορισμένες από τις πιο έμπειρες τράπεζες, όπως οι αμερικανικές Morgan Stanley και Bank of America Merrill Lynch, η βρετανική Barclays, η γερμανική Deutsche Bank, η γαλλική Societe Generale και η ιαπωνική Nomura.

To Bloomberg τονίζει επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση αναμένει επίσης κάποια καλά νέα μέσα στις προσεχείς εβδομάδες που θα τη βοηθούσαν να εκδώσει και άλλο ομόλογο μέσα στο 2019».

Στις αρχές Αυγούστου η Fitch Ratings πρόκειται να ανακοινώσει την τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα και στα τέλη του ίδιου μήνα ο Moody’s, όπου αναμένονται και αποκεί να είναι θετικά τα νέα, αφού οι δύο οίκοι αξιολόγησης είναι πιθανόν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.