• ΑΓΟΡΕΣ

    Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να αυξάνονται


    Στο κόκκινο άνοιξαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,57%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,87% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,41%.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα είναι πλούσια σε συναντήσεις με αμερικανικά και βρετανικά στελέχη επιχειρήσεων. Ο Trump υπονόησε χθες ότι μια “μεγάλη” εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να αναμένουν ακόμη περισσότερα tweets ύστερα από τις σημερινές του συνομιλίες. Στο εμπορικό μέτωπο της Κίνας, η διοίκηση του Trump εξέφρασε την απογοήτευσή τη για τις κινεζικές κατηγορίες που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Στο μεταξύ οι δυσοίωνες φωνές για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, πληθαίνουν μεταξύ των αμερικανικών τραπεζικών διοικήσεων, με την JP Morgan Chase να θεωρεί ότι ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. Η Bank of America και η Citirgroup έχουν  μειώσει τις προβλέψεις κερδών για τις αμερικανικές εταιρίες, ενώ προστίθενται στη λίστα των τραπεζών  που βλέπουν επικείμενη ύφεση.

    Εν μέσω του τεταμένου κλίματος και με την καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων να παρουσιάζει εδώ και καιρό σημάδια αντιστροφής, οι προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου αυξάνονται συνεχώς. «Μία προσαρμογή του επιτοκίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα προκειμένου να επανατοποθετηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες αλλά και για να υπάρχει κάποια επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση ταχύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνσης» σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του St Louis, James Bullard, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, που μέλος του ΔΣ της Fed εκφράζει πρόθεση μείωσης του επιτοκίου.

    Σαν να μην ήταν αρκετή η διεύρυνση των ανησυχιών για το εμπόριο, ένα κύμα αντιμονοπωλιακών καταγγελιών, διέγραψε δισεκ. δολάρια από τις κεφαλαιοποιήσεις των τεχνολογικών γιγάντων της Wall Str  χθες, με τη Facebook, τη Google και την Apple να στοχοποιούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την επιτροπή εμπορίου, που σκοπεύουν να προβούν σε ελέγχους ανταγωνισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ