• ΑΓΟΡΕΣ

    Απόπειρες ανάκαμψης στις ευρωαγορές


    Προσπάθειες ανάκαμψης πραγματοποιούν οι ευρωαγορές λίγο μετά την εκκίνηση της συνεδρίασης, ύστερα από μια ημέρα ισχυρών απωλειών και ενόσω οι εντάσεις του εμπορικού πολέμου δε δείχνουν το παραμικρό σημάδι βελτίωσης.

    Οι χθεσινές συνεδράσεις των διεθνών χρηματιστηρίων πήραν άσχημη τροπή, όσο οι αγορές ενσωμάτωναν τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο, τα πρακτικά της Fed και τις προβλέψεις για  οικονομική ανάπτυξη. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2017, ενώ οι επενδυτές «σορτάρουν» τον S&P με ρυθμούς…2015. Προς το παρόν το συναίσθημα φαίνεται να αναμένει κάποιο παρήγορο νέο που θα λειάνει την απαισιοδοξία που προκαλούν οι κινήσεις του Trump, με τις ευρωαγορές και τα αμερικανικά futures να αντιδρούν ελαφρώς θετικά ύστερα από τις μεγάλες χθεσινές απώλειες.

    Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να υποδηλώνει υποχώρηση από καμία από τις δύο πλευρές. Με τη χρήση δασμών στις εισαγωγές να εξαντλείται ως μέσο πίεσης  των Κινέζων, ο πρόεδρος Trump φαίνεται πλέον αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τις αμερικανικές εξαγωγές προκειμένου να εξαναγκάσει σε υποχώρηση την ασιατική υπερδύναμη, ξεκινώντας με τον περιορισμό των πωλήσεων αμερικανικών προϊόντων σε ζωτικής σημασίας για την κινεζική οικονομία εταιρίες τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Trump ανακοίνωσε χθες την διάθεση πακέτου οικονομικής βοήθειας προς τους αγρότες των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν πληγεί από τους κινεζικούς δασμούς.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρωθυπουργός Theresa May εξακολουθεί να «κρατιέται» στη θέση της, υπονοώντας ότι η αποχώρησή της, αν και βέβαιη, δε θα γίνει τόσο σύντομα όσο αναμένεται. Η στερλίνα έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα, όσο αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, με διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραιτούνται και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να έχουν ήδη ξεκινήσει τις «μάχες» διαδοχής. Ο πιθανότερος αντικαταστάτης της May, Boris Johnson , θεωρείται μια επιπλέον απειλή για το βρετανικό νόμισμα, ενώ οι γενικότερες ανησυχίες έχουν γίνει ορατές και στην καμπύλη των επιτοκίων, που βρίσκεται στο πιο «επίπεδο» σημείο της, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

    Εξαιρετικά δύσκολη είναι η εβδομάδα και για την Deutsche Bank, με τις μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ύστερα από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της, στο οποίο ο Πρόεδρος, Paul Achleitner δέχτηκε τα πυρά των επενδυτών για τη «ζοφερή» επίδοση του τραπεζικού ομίλου. Η τράπεζα πιθανώς να προχωρήσει για ακόμη μία φορά σε σκληρές περικοπές από το τμήμα των επενδύσεών της σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αγορά, ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών με την Commerzbank.

    Στη Φρανκφούρτη  ο DAX βρίσκεται στο +0,56%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο +0,33%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,45% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,68%.



    ΣΧΟΛΙΑ