• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες άνω του 3% στην Κίνα μετά την πενθήμερη αργία


    Απώλειες άνω του 3% καταγράφει το χρηματιστήριο της Κίνας, μετά από παύση 5 ημερών λόγω εθνικής αργίας και παρά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία.

    Συγκεκριμένα χτες, η Κεντρική Τράπεζα έκοψε το ύψος των διαθεσίμων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής ανησυχούν για τις συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

    Ο δείκτης απαίτησης για αποθεματικά (RRR) που μέχρι σήμερα ανέρχονταν στο 15,5% για τους μεγάλους εμπορικούς δανειστές και 13,5% για τις μικρότερες τράπεζες, θα μειωθεί κατά 100 μονάδες βάσης στις 15 Οκτωβρίου.

    “Αναμένουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις προσπάθειες χαλάρωσης για να διατηρήσει την ρευστότητα στην οικονομία, ώστε να καταστήσει τα εγχώρια κεφάλαια πιο προσιτά “, ανέφεραν οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch, στο Marketwatch.

    “Επιπλέον, υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω περικοπές του δείκτη διαθεσίμων (RRR) όταν είναι απαραίτητο, αν και η πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων είναι περιορισμένη, δεδομένου της πολιτικής που έχει χαράξει η Fed, κατά την άποψή μας.”

    Στο ταμπλό, ο δείκτης Shanghai σημειώνει ισχυρές απώλειες της τάξης του 3,4% στις 2.725,09 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κινείται 0,87% χαμηλότερα. Σε μετοχικό επίπεδο, η μετοχή της Lenovo κινείται 1,6% χαμηλότερα και η ZTE υποχωρεί 2,5%.

    Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, επικρατούν μικτά πρόσημα. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,58%, ο Sensex στην Ινδία και ο IDX στη Ινδονησία καταγράφουν μικρά κέρδη 0,41% και 0,39% αντίστοιχα.

    Στον αντίποδα, με απώλειες κινούνται ο STI (-0,33%) στη Σιγκαπούρη, ο Kospi (-0,5%) στη Ν. Κορέα και ο SET (-0,51%) στην Ταϊλάνδη.

    Ο δείκτης ASX στην Αυστραλία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,38%.



    ΣΧΟΛΙΑ