• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδικά οι δείκτες της Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Huawei

    • NewsRoom
    τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων κατά του κινεζικού κολοσσού Huawei, που άφησε «ανοιχτό» χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, έδωσε ώθηση στου δείκτες της Wall Street να κινηθούν ανοδικά.

    Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,56% στις 25.632,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,43% στις 2.834,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,67% στις 7.694,15 μονάδες.

    Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς προς τον κινεζικό κολοσσό, ενώ επανέλαβε ότι η κινεζική εταιρεία είναι «πολύ επικίνδυνη» όσον αφορά θέματα ασφάλειας. Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα και οι επενδυτές να πάρουν μια ανάσα, μετά από μια εβδομάδα όπου κύριο χαρακτηριστικό ήταν η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αφορμή τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά.

    Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φέρεται να εξετάζει την επιβολή δασμών σε χώρες που προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. Παρότι το υπουργείο δεν έχει βάλει στο στόχαστρο του συγκεκριμένες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν την Κίνα για χειραγώγηση του γουάν.

    Ακόμη, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στην ανακοίνωση της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

    Στο επιχειρηματικό μέτωπο, στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της Foot Locker Inc., η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 15%, μετά την ανακοίνωση κερδών και πωλήσεων για το α΄ τρίμηνο κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.

    Σημαντικές απώλειες άνω του 5% σημειώνει και ο τίτλος της Autodesk μετά την ανακοίνωση ζημιών για το α΄ τρίμηνο και εσόδων που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

    Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2%.

    Η βουτιά των αεροπορικών παραγγελιών κατά 25,1% -πιθανώς αντανακλώντας τις ανησυχίες για το 737 MAX της Boeing- συνέβαλε στην ευρύτερη πτώση. Χωρίς να περιλαμβάνονται προϊόντα από τον κλάδο των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση.

    Ένας δείκτης για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, υποχώρησε 0,9% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.



    ΣΧΟΛΙΑ