• ΑΓΟΡΕΣ

    Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση 5ετών, 30ετών ομολόγων

    BlackRock


    Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση 5ετων, 30ετων ομολόγων της Ελλάδας, σύμφωνα με τους διαχειριστές της έκδοσης.

    Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley είναι οι lead managers.

    Η αρχική ένδειξη τιμολόγησης είναι στα mid-swaps + 43 μονάδες βάσης για το 5ετες και στα mid-swaps + 145 μονάδες βάσης για το 30ετες.

    Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου που όπως σημειώνουν στελέχη δεν αφορά την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. Είναι κυρίως μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα με στόχο την βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά σε συγκεκριμένες διάρκειες, την περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης στο πλαίσιο του σχεδιασμού «ανοικοδόμησης» της που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων όταν η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια.

    Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι μια κίνηση που έρχεται σε μια στιγμή που δεν είναι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά για να σηκώσουν, της εμβέλειας για παράδειγμα της Κομισιόν, της Ισπανίας, ή της Ιταλίας που όταν βγαίνουν αντλούν πολύ μεγάλα ποσά, πιέζοντας τα όρια της διαθέσιμης ρευστότητας για μικρότερους «παίκτες».

    Με δεδομένο πως μέχρι το τέλος του έτους, οι ανάγκες των μεγάλων εκδοτών στην ευρωζώνη θα είναι σημαντικές, αθροίζονται σε δεκάδες δισεκατομμυρίων, η επιλογή του Δημοσίου να αιφνιδιάσει το Δημόσιο κάνοντας την δική του κίνηση τώρα, αποφορτίζει κατά κάποιο τρόπο την πίεση για εκδόσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, τους επόμενους μήνες.

    Ερωτηματικό παραμένει το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο από τις δύο αυτές επανεκδόσεις, κάτι που εκτιμάται στην αγορά πως θα κριθεί ad hoc κατά τις, παράλληλες, διαδικασίες των βιβλίων των προσφορών για τις δύο εκδόσεις.

    Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως για το δημόσιο, που διατηρεί με σύνεση το ταμειακό μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αναχρηματοδοτώντας το με τακτικές εκδόσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, η τρέχουσα περίοδος και όσο βρίσκονται σε ισχύ τα εξαιρετικού χαρακτήρα μέτρα της ΕΚΤ για την στήριξη της αγοράς υπό το βάρος της πανδημίας, δηλαδή μέσες άκρες μέχρι την άνοιξη του 2022, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την άντληση φθηνής ρευστότητας και την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.

    Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, με απροσδιόριστο ακόμη το χρόνο που θα καταφέρει να την ανακτήσει, ενώ – με τα σημερινά δεδομένα – το καλοκαίρι λήγει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ήταν διαβατήριο για να μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες των μέτρων στήριξης της αγοράς από την ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης

    Εις διπλούν στις αγορές, το Δημόσιο – Επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ