• ΑΓΟΡΕΣ

    Άμεση ανάλυση: Γιατί θα πάνε πάνω Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, Eurobank και Μυτιληναίος

    • Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 14-04-22

    Γενικός Δείκτης

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 884 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική.

    O ΓΔ δεν επιβεβαίωσε την υπέρβαση της αντίστασης στις 923 μονάδες που αποδείχθηκε πρόσκαιρη αφού στην συνεδρίαση της Πέμπτης, τελευταία λόγω του Πάσχα των καθολικών συνεδρίαση της εβδομάδας, έκλεισε χαμηλότερα.

    Δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στην τεχνική εικόνα.

    Η ανοδική προοπτική διατηρείται όσο η τιμή παραμένει ψηλότερα των SMA50-200 ενώ για να υπάρξει ανοδική συνέχεια προϋπόθεση είναι η εκ νέου υπέρβασης του επιπέδου των 923 μονάδων.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται με διάσπαση των SMA50-200.

    Στο διάγραμμα εμφανίζονται ακόμη τα σύμβολα Α και Β ενδεικτικό ότι δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση να ισχύει το ενδεχόμενο το τρέχον ανοδικό σκέλος να είναι το ανοδικό Β ενός διορθωτικού ABC. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή είναι πιθανό να εμφανιστεί το καθοδικό C όσο όμως η αγορά προχωρά ανοδικά τόσο το ενδεχόμενο αυτό χάνει τις πιθανότητες επιβεβαίωσής του.

    Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 632 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε ουδέτερη μετά την απώλεια του SMA50 στην τελευταία συνεδρίαση.

    Ο τραπεζικός δείκτης δεν έχει αναπτύξει κάποια δυναμική που να οδηγήσει σε αξιόλογη κίνηση προς το παρόν αφού εδώ και τρείς σχεδόν εβδομάδες φλερτάρει με την υπέρβαση του SMA50 χωρίς επιτυχία.

    Δεν υπάρχουν αλλαγές στην τεχνική εικόνα.

    Για να υπάρξει ανοδική συνέχεια προς τις 745 μονάδες πρέπει να υπερβεί οριστικά και να παραμείνει ψηλότερα από τον SMA50 για μερικές ημέρες.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται με αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης και στη συνέχεια με διάσπαση της στήριξης στις 609 μονάδες.

    Viohalco (ΒΙΟ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) για τη μετοχή της Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,95% 5,33 είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική, με διάσπαση των 4,28€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε ανοδική με την υπέρβαση του SMA50.

    Η μετοχή κατάφερε να ξεφύγει από την πίεση του SMA50 αλλά παραμένει υπό την πίεση του SMA200.

    Τυχόν υπέρβασή του απελευθερώνει την μετοχή προς την επόμενη αντίσταση στα 4,87€.

    Είναι εμφανές ότι για να υπάρξει ανοδική συνέχεια προϋπόθεση είναι η υπέρβαση του SMA200.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται με αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης και οπισθοχώρηση της τιμής χαμηλότερα των 4,15€.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) για τη μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 είναι ανοδική.

    Αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 1,272€ (κλείσιμο)

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική.

    Η μετοχή συνέχισε ανοδικά και πέτυχε την άνετη υπέρβαση της πρώην αντίστασης στα 1,39€ ανοίγοντας το δρόμο προς τα 1,60€.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σε περίπτωση διάσπασης των 1,39€.

    ΕΛΠΕ

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) για τη μετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,74% 8,19 είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 7,38€ (κλείσιμο).

    Η μετοχή διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση

    Η μετοχή συνεχίζει την ανοδική της πορεία χωρίς ενδείξεις κόπωσης προς το παρόν.

    Για να υπάρξει ανοδική συνέχεια απαιτείται η διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης αφού η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται μόνο με αντιστροφή της.

    Eurobank (ΕΥΡΩΒ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) για τη μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 1,09€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε ουδέτερη με τη διάσπαση του SMA50.

    Το επίπεδο των 1,05€ τελικά λειτουργεί ως αντίσταση ενώ η αυξανόμενη πίεση της κατερχόμενη Κ έφερε μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση όπως ήταν αναμενόμενο.

    Προϋπόθεση για να υπάρξει ανοδική συνέχεια είναι η υπέρβαση των παραπάνω αντιστάσεων.

    Μytilineos (ΜΥΤΙΛ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) της μετοχής της Mytilineos [metoxi metoxes=ΜΥΤΙΛ] είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 15,35€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική.

    Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της μετοχής κινήθηκε έντονα ανοδικά και κατάφερε να υπερβεί διαδοχικά την αντίσταση στα 15,87€ και στα 16,19€ με χαρακτηριστική άνεση διατηρώντας αμείωτη την ανοδική δυναμική αφού σημείωσε και νέο υψηλό 120 ημερών.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνεται σε περίπτωση επιστροφής χαμηλότερα των 15,87€ ενώ είναι πολύ μακριά η περίπτωση της αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης και απώλειας των SMA και ακόμη δεν εξετάζεται.

    Dow Jones Industrial

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) έγινε καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 34922 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική.

    Ο δείκτης υποχώρησε μέχρι τον SMA50 αλλά στο τέλος της εβδομάδας κατάφερε να διατηρηθεί ψηλότερα από αυτόν διατηρώντας και τις πιθανότητες για ανάκαμψη και αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Όσο διατηρείται ως στήριξη ο SMA50 ισχύει και ο ανοδικός στόχος στις 36145 μονάδες αν και ο δείκτης αντιμετωπίζει την πίεση του SMA200.

    Για να υπάρξει ανοδική συνέχεια προϋπόθεση είναι η υπέρβαση του SMA200 και η σταθεροποίηση της τιμής του δείκτη πάνω από αυτόν ώστε να αντιμετωπίσει στη συνέχεια την πίεση της αντίστασης στις 35625 μονάδες. Επιβαρύνει περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη τεχνική εικόνα τυχόν καθοδική διάσπαση του SMA50.

    S&P 500

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 4632 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε καθοδική με τη διάσπαση του SMA50.

    Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης συνέχισε την διορθωτική κίνηση και σημείωσε πέρα από την διάσπαση του SMA50 και την καθοδική διάσπαση της NL δημιουργώντας αμφιβολίες ως προς την ισχύ του ανοδικού στόχου στις 4725 μονάδες.

    Για να υπάρξει ανοδική συνέχεια και ο δείκτης να μπει σε τροχιά επίτευξης του ανοδικού στόχου προϋπόθεση είναι η άμεση ανάκτηση του SMA50 και η υπέρβαση του SMA200 και της αντίστασης στις 4513 μονάδες.

    DAX

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 14518 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι οριακά ουδέτερη.

    Ο δείκτης αντιμετωπίζει την πίεση του SMA50 ο οποίος τον υποχρεώνει σε μια διαρκή υποχώρηση της τιμής του. Δεδομένου ότι η πρώτη επιβεβαιωμένη στήριξη (12831) βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ο δείκτης πρέπει να αναζητήσει επίπεδο ισορροπίας ώστε να μπορέσει να δοκιμάσει την ανοδική αντίδραση που θα συνοδευτεί με υπέρβαση του SMA50, διαφορετικά δεν αποκλείεται να συνεχίσει να ολισθαίνει προς την μακρινή στήριξη.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για ανοδική επιστροφή είναι η υπέρβαση του SMA50 και η αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

    EUR/USD

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1.092$  (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Συνεχίζεται η καθοδική κίνηση της τιμής του € έναντι του $ σημειώνοντας μάλιστα και νέο χαμηλό 120 ημερών και φτάνοντας σε μια παλιά στήριξη στα 1,077$.

    Πιθανή είναι μια ανοδική αντίδραση από την επαφή με την στήριξη όμως η τεχνική εικόνα θα παραμείνει επιβαρυμένη μέχρι να επιτευχθεί αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

    ** Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας. 



    ΣΧΟΛΙΑ