• ΑΓΟΡΕΣ

    Αυξήσεις κεφαλαίου στο Χ.Α. με κίνητρο την μείωση των φόρων

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο με φοροαπαλλαγές θα προβλέπεται σε ένα από τα 26 νομοσχέδια που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως άλλωστε είπε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στην λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο επρόκειτο να δοθεί για δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο, αλλά μεσολάβησε η πανδημία με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως και τα υπόλοιπα, προσωρινά να μπουν στον πάγο.

    Στην ουσία πρόκειται για την χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, όχι απαραίτητα τεχνολογικών, με τις αρμόδιες πηγές να επικαλούνται το παράδειγμα της Lariplast που καθετοποίησε την παραγωγή της στις ιατρικές μάσκες ή στην επένδυση μίας ακόμα γραμμής στο εργοστάσιο της Ξάνθης από την ήδη εισηγμένη στο Χ.Α., Πλαστικά Θράκης με επικεφαλής της προσπάθειας τον κ. Κ. Χαλιωρή.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου έχει μιλήσει για την προσπάθεια υιοθέτησης μιας νέας μορφής επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει άλλες μορφές επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να εισηγηθεί την την υιοθέτησή τους, δίδοντας βάρος σε μοντέλα που έχουν λειτουργήσει με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τα κεφάλαια καινοτομίας. Στις χώρες που έχουν υιοθετηθεί κεφάλαια καινοτομίας, η νομοθεσία προβλέπει κίνητρα μείωσης φόρου ως προς τα ποσά που διοχετεύονται κατά κύριο λόγο, σε επενδύσεις καινοτομίας.

    Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός έχει ταχθεί θετικά για την μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να αξιοποιηθούν για καινοτόμα προϊόντα ή επιχειρήσεις και με κίνητρο την μείωση του συντελεστή φορολόγησής τους.

    Σύμφωνα με την αγορά είναι ένα από τα απαραίτητα κριτήρια για να α) επιστρέψει το ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο, β) να ευνοηθούν οι νέες εισαγωγές, κάτι που έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια και γ) η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να δικαιολογήσει το αντικείμενό της, αυτό της παραγωγής κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς.



    ΣΧΟΛΙΑ