• Στην κοίτη του Άραχθου

    Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά

    Στην κοίτη του Άραχθου

    • Τάκης Πουρναράκης

    Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες περιπέτειας που μπορεί κάποιος ν’ απολαύσει στις όχθες ή στην κοίτη του ποταμού.

    Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου (Καλαμάς, Αχελώος οι μεγαλύτεροι). Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Το πιο διάσημο γεφύρι του είναι αυτό της Πλάκας που ενώνει τα Τζουμέρκα με τα Καστανοχώρια. Στις όχθες του μπορείτε να κάνετε πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

    Εκεί υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες που σας δίνουν τη δυνατότητα να ζήσετε κάτι ξεχωριστό και να απολαύσετε την επαφή με τη φύση. Για παράδειγμα μια δραστηριότητα είναι το rafting. Μπορείτε να επιλέξετε διάφορα τμήματα του ποταμού τα οποία προσφέρονται για διάσχιση: Άνω Άραχθος, Κάτω Άραχθος, Χαράδρα Αράχθου, Φαράγγι Αράχθου. Οι διαδρομές έχουν ως σημεία αναφοράς γεφύρια και μοναστήρια. Λέγεται πως το Φαράγγι του Αράχθου είναι η πιο όμορφη διαδρομή στην Ελλάδα για rafting με σπηλιές καταρράκτες το υπόγειο ποτάμι της Κλίφκης και άλλα. Η διαδρομή αυτή τελειώνει στο γεφύρι της Πλάκας.

    Στην κοίτη του Άραχθου

    Μια άλλη δραστηριότητα είναι η πεζοπορία. Υπάρχουν πάρα πολλές διαδρομές για τους περιπατητές στη γύρω περιοχή. Ένα διάσημο μονοπάτι είναι αυτό της Βίδρας. Είναι ένα παραποτάμιο μονοπάτι στη μέση κοιλάδα του Αράχθου, που στο μεγαλύτερο μέρος του (17.5km) βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό. Εκτείνεται από την γέφυρα της Πλάκας, περνάει τη Γέφυρα Τζαρή και καταλήγει στο συγκρότημα υδροκίνησης (νερόμυλος, νεροτριβή, μαντάνι) στον Κάμπο Σκούπας. Τα χωριά ή οικισμοί από όπου διαπερνά το μονοπάτι είναι ο οικισμός Πλάκα Ραφταναίων, το Μονολίθι, η Πλατανούσσα, η Δαφνωτή και η Σκούπα. Ενώνει τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και υπάγεται στους δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Αρταίων.

    Στην κοίτη του Άραχθου

    Η φωτογραφία μπορεί να είναι από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Ανάλογα με το φως της ημέρας και την ορμή των νερών τα χρώματα του ποταμού αλλάζουν. Οι αντικατοπτρισμοί είναι μοναδικοί και οι εικόνες κυριολεκτικά μαγνητίζουν το βλέμμα. Μπορεί κάποιος να παραθέσει 10 φωτογραφίες από το ίδιο σημείο με τελείως διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα την εποχή του χρόνου, το φως του ήλιου, την ώρα της ημέρας. Ο Άραχθος έχει καλά κρυμμένα μυστικά που δεν αποτυπώνονται σε ένα στιγμιαίο κλικ αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να δεις!

    Στην κοίτη του Άραχθου

    Για τα μικρά παιδιά μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι η ιππασία. Μπορείς να συνδυάσεις την βόλτα στη φύση με την επαφή με το άλογο, ειδικά για τα παιδιά της πόλης αυτή είναι μια εμπειρία ζωής. Συνήθως αυτές οι δραστηριότητες συνδυάζονται με τοξοβολία ή εναέρια περάσματα στην κοίτη του ποταμού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τους αναρριχητές είναι η κατάβαση (rappel) στην Πλατανούσσα. Δεν απαιτείται κάποια εμπειρία και υπάρχουν εξειδικευμένοι συνοδοί.

    Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν μοναδικές ποδηλατικές διαδρομές όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει την άσκηση με την επαφή με τη φύση. Οι πιο τολμηροί επιχειρούν να περάσουν και από τα φαράγγια μια διαδικασία που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό αναρρίχησης και προστασίας από το κρύο. Υπάρχουν πάρα πολύ καταρράκτες μέσα στα φαράγγια με πτώση από τα 5 ως τα 47 μέτρα.

    Στην κοίτη του Άραχθου
    Ξωκλήσι στην Πλατανούσσα Ιωαννίνων με φόντο την κοίτη του Άραχθου

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ